Mjölk som ingrediens kan ha många olika namn. Därför är det viktigt att alltid läsa produkternas innehållsförteckningar om du är allergisk eller den du ska bjuda på mat är överkänslig mot något. När du börjar läsa kan det kännas som att en ny värld öppnar sig. En vanlig kommentar som jag ofta möter är ”Jag hade inte en aning om att mat kan innehålla så många olika ingredienser”.
Dessutom kan ingrediensernas namn i en innehållsförteckning vara annorlunda än dem du är van vid. Står det till exempel kasein innebär det att produkten innehåller mjölkproteiner. Som allergisk är det mjölkproteiner du reagerar på. Därför räcker det inte att använda laktosfria mejeriprodukter där laktosen, mjölksockret, är spjälkat eftersom produkten fortfarande innehåller mjölkproteiner.
Mest står först
I innehållsförteckningar för livsmedel står ingredienserna i fallande ordning efter hur mycket de väger. Det innebär att den ingrediens som produkten innehåller mest av står först och den ingrediens som produkten innehåller minst av, står sist.
14 allergener som ska märkas tydligt
EU har en lista med 14 allergener som ska vara tydligt märkta i innehållsförteckningar. De kan till exempel vara märkta med fet stil så att du som konsument snabbt kan se dem. Allergenerna har valts ut på grund av att det är just de som oftast ger allergiska reaktioner. Mjölk är en av dessa allergener. Här kan du se vilka alla är i bokstavsordning:
- Blötdjur (snäckor, musslor och bläckfisk)
- Fisk
- Jordnötter
- Kräftdjur
- Lupin
- Mjölk och mjölkprodukter (mjölkprotein och laktos, mjölksocker)
- Nötter (här ingår cashewnöt, hasselnöt, mandel, paranöt, pekannöt, pistaschmandel, makadamianöt/Queenslandsnöt, valnöt)
- Selleri
- Senap
- Sesamfrön
- Sojabönor
- Spannmål, som innehåller gluten (det vill säga vete, råg, korn, havre, spelt (dinkel), khorasanvete, eller korsningar mellan dem)
- Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter
- Ägg
Även serveringar och restauranger ska hålla koll på de 14 allergenerna och kunna svara på frågor om dem. Så var aldrig rädd för att fråga om du är ute och ska äta och blir osäker på vad du kan beställa.
Spår av-märkning
Ibland står det att en produkt kan innehålla spår av mjölk. Det betyder att producenten tillverkar eller hanterar produkter som innehåller mjölk i samma utrustning eller i samma lokal. Det kan då hända att små mängder mjölkprotein kan hamna i produkten.
Märkningen är frivillig och det finns inga gränsvärden för hur mycket ”spår av” är. Mängden kan därför skilja sig från gång till gång och det är inte ens säkert att produkten innehåller mjölk. Många som har mildare allergier klarar att äta dessa produkter, men osäkerheten kring innehållet gör att du som är mycket känslig ska undvika sådana produkter helt. Om du är osäker kring hur just du ska göra, kan du prata med din läkare eller dietist.
På Livsmedelsverkets webbplats kan du läsa mer om innehållsförteckningar och märkning av ingredienser.
Fri från-märkning
På en del produkter kan det stå mjölkfri eller fri från mjölk. Det är också en frivillig märkning som tillverkaren kan göra. När tillverkaren skriver att produkten är mjölkfri, så ska den också vara det. Det finns regler för hur tillverkning, hantering och märkning ska ske. Produkten ska inte ge allergiska reaktioner, men det finns inte exakta gränser för hur lite produkten får innehålla för att den ska få märkas att den är fri från allergenet.
Den som använder märkningen ska anmäla det till Livsmedelsverket (undantaget om produkten funnits på marknaden tidigare än 2018 då märkningen började gälla).
På livsmedelsverkets hemsida kan du se hur låga halter mjölk som gett allergiska reaktioner.
Veganska och vegetariska produkter
Veganska produkter ska vara fria från allt som kommer från djurriket. De ska varken innehålla mjölk eller ägg. I vegetariska produkter är det däremot ganska vanligt med både mjölk och ägg, så kolla alltid märkningen och innehållsförteckningen för säkerhets skull. En produkt som är märkt som vegansk, innebär inte att den är granskad utifrån allergisynpunkt. Så kom alltid ihåg att läsa innehållsförteckningen eller kontakta tillverkaren om du är osäker.
E-nummer – vad betyder de?
På färdigförpackade livsmedel ska alla ingredienser, även tillsatserna, deklareras. E-numret står för livsmedelstillsatser, vilka delas upp i grupper efter deras funktion, till exempel färgämnen och förtjockningsmedel.
Visste du att:
• E270 står för mjölksyra, vilket är ett konserveringsmedel. Trots namnet har det inget med mjölk att göra, så det går bra att äta även för dig som är allergisk mot mjölk.
• E620 (glutaminsyra) och E621-E625 (olika former av glutamat) är smakförstärkare. Namnet gör att det låter som gluten, men det innehåller inget gluten och går därför bra att äta för dig som har celiaki.
På Livsmedelsverkets webbplats kan du läsa mer om e-nummer och vad de betyder.
Du kan även söka på enskilda e-nummer för att se vad de står för.