Mjölklistan – detta kan betyda mjölk

Om du läser en innehållsförteckning och hittar något av orden i listan nedan, då kan produkten innehålla mjölk. Om du känner dig osäker eller vill veta mer, kan du alltid kontakta tillverkarens konsumentkontakt. Det brukar finnas kontaktuppgifter på förpackningen eller tillverkarens webbplats.

A
Om albumin från mjölk (från vissa vassleproteiner i mjölken) ingår i en produkt, så ska det anges i innehållsförteckningen att albuminet kommer från mjölk. Det finns nämligen många olika sorters albuminer (vilket är vattenlösliga proteiner) som inte härstammar från mjölk.
B
Brödglans, som penslas på kaffebröd för att det ska se blankt ut, kan innehålla mjölk. Det ska stå på innehållsförteckningen om brödglansen innehåller mjölk.
C
Colostrum är råmjölk, och innehåller därmed mjölkprotein. Tandkrämen Zendium är ett exempel på en produkt som innehåller colocstrum. (Zendium innehåller även lysozyme, vilket är äggprotein.)

Ljus choklad innehåller i princip alltid mjölk, om det inte är veganska varianter som kan innehålla till exempel ris- eller sojadryck istället. Läs alltid innehållsförteckningen när du köper choklad eftersom även mörk choklad ofta innehåller mjölk. En bra regel är att ju högre halt kakao chokladen innehåller, desto större är chansen att den är tillverkad utan mjölk.
F
Filmjölk och andra filprodukter som a-fil, bifilus, dofilus etc är baserade på mjölk. Färskost är gjord på mjölk. Fetaost är gjort på får- och getmjölk. Proteinerna är ganska lika men en del som är allergiska mot komjölk klarar dessa proteiner lite bättre än komjölk. Prata med din läkare eller dietist om du är osäker på vad som gäller för dig.
G
Glass, grädde, gräddfil, gräddpulver innehåller mjölk. Det finns mjölkfri glass som kan vara baserad på till exempel havre, ris, mandel, kokos eller soja.
K
Kasein och kaseinat är mjölkproteiner. Kesella, keso, kvarg, kärnmjölk och kärnmjölkspulver är gjorda av mjölk.
L
Laktos är mjölksocker. Ren laktos innehåller i sig självt inte mjölkproteiner, men det kan följa med mjölkprotein eller spår av mjölkprotein i framställningen. Ren laktos i läkemedel ska inte innehålla mjölkprotein, men ibland förekommer uppgifter om att de kan förekomma i ytterst små mängder. Kontakta tillverkaren om du är mycket känslig och behöver veta hur det är för just din medicin.
M
Mesost, messmör, mjukost, mjölk, mjölkalbumin, mjölkchoklad, mjölkpulver, mjölkäggvita innebär att det är mjölk. Mjölksyra (E270) är en syra som används vid konservering och den innehåller inte mjölk.
Margarin kan både finnas som mjölkfritt och med mjölk. Om det innehåller mjölk ska det anges i innehållsförteckningen. På margarinförpackningar kan det ibland stå att det är margarin från växtriket, men läser du innehållsförteckningen kan det stå att produkten innehåller mjölk. Margarin som är märkt som vegetabiliskt får inte innehålla mjölk.
Om du till exempel besöker ett konditori och de använder margarin, kan du be att få läsa innehållsförteckningen så att du ser att det är ett helt vegetabiliskt margarin.
N
Nougat innehåller oftast mjölk, men det finns även nougat som tillverkas utan mjölk.
O
Ost och ostpulver innehåller mjölkprotein. Det finns även veganska mjölkfria ostar som kan vara baserade på till exempel soja eller kokos.
S
Skummjölk, skummjölkspulver, smältost och smör innehåller mjölk. Smörolja ska vara rent fett och ska i sig självt inte innehålla mjölkproteiner, men de kan finnas med som rest. Smörarom är oftast syntetiskt framställd och innehåller inte mjölk. Om det är en naturlig arom som är gjord på mjölk, ska det stå i innehållsförteckningen.
Skorpsmulor och ströbröd görs av bröd, vilka kan innehålla mjölk.
T
Torrmjölk och torrmjölkspulver är gjorda av mjölk.
V
Vassle och vasslepulver är gjorda av mjölk.
Y
Yoghurt är gjord av mjölk. Det finns även mjölkfria varianter som kan vara baserade på till exempel havre, kokos eller soja.