Celiaki

Celiaki, eller glutenintolerans som det även kallas, är en tarmsjukdom som gör att gluten skadar tarmslemhinnan. Celiaki är till viss del ärftlig och kan bryta ut när som helst i livet. Symptomen kan vara ganska otydliga vilket gör att många mår dåligt i onödan, eftersom behandlingen är förhållandevis enkel – att avstå från gluten.

Celiaki blir allt vanligare i Sverige och Livsmedelsverket räknar med att två av hundra personer har det. Celiaki är en tarmsjukdom som gör att gluten skadar tarmluddet i tunntarmen. Idag vet man inte säkert hur tarmen skadas, men klart är att kroppens immunförsvar bildar antikroppar som angriper den egna tarmen. När tarmluddet skadas kan det inte ta upp näring ur maten som det ska och den som har celiaki kan få en mängd olika symptom i varierande svårighetsgrad.

Symptom hos barn

Hos små barn visar sig symptomen ofta när de börjar med mat som innehåller gluten. De kan få ganska tydliga symptom som gör att de ser undernärda ut, med pinniga ben och svullen buk. Andra, mer diffusa symptom, kan vara att de inte ökar i vikt som de ska, att de lätt kräks, får diarré eller förstoppning. En del barn blir griniga och trötta.

Celiaki och typ 1-diabetes är autoimmuna sjukdomar som angriper den egna kroppen. De båda sjukdomarna är har delvis samma genetiska bakgrund, vilket gör att en del får båda sjukdomarna. Enligt Celiakiförbundet har vart tionde barn med typ 1-diabetes även celiaki.

Symptom hos vuxna

Vuxna kan gå med symptom i många år innan de upptäcks. Du kan känna dig lätt illamående eller olustig, ha dålig aptit eller magont med diarré eller förstoppning. Tarmens svårighet att ta upp näringsämnen gör att du kan få brist på järn (anemi), vitaminer och kalk. Bristerna leder i sin tur till att du lättare kan börja blöda och få frakturer. Dessutom kan du få eksem, övergående muskelvärk, blåsor i munnen, bli trött, nedstämd, deprimerad, benskör och få fertilitetsproblem.
Den skadade tarmen kan även göra att du har problem att bryta ned mjölksocker, du blir laktosintolerant. När du får rätt behandling och tarmen läker, så kan din laktosintolerans försvinna.

Eftersom den som har celiaki kan ha levt med flera av symptomen hela livet, kan det vara svårt att se dem som symptom på en sjukdom. Känslan av att ”det är min personlighet, det här är ju jag” gör att mörkertalet är stort vid celiaki, för varför skulle jag söka läkare och få en diagnos om jag inte ser mig som sjuk?

Diagnos

Med större kunskap och säkrare diagnoser hittas allt fler fall i tidigare skeden, vilket gör att många med celiaki inte behöver bli så dåliga. Om du misstänker att du eller ditt barn har celiaki, ska du inte prova att utesluta gluten ur kosten själv. Det beror på att det är ganska vanligt att läkare vill se hur tarmluddet ser ut. När du avstår helt från gluten börjar din tarm nämligen läka och proverna kan därför bli missvisande vid en undersökning. Ät därför som vanligt och kontakta din läkare. Samma sak gäller om du misstänker att ditt barn kan ha celiaki – kontakta läkare och ändra inget utan ge samma kost som tidigare. Om du eller ditt barn får diagnosen celiaki, så kommer ni att få råd och tips om hur ni lättast går över till glutenfri kost.

På 1177 kan du läsa mer om hur diagnosen sätts och vilka undersökningar som finns.

Kan finnas i släkten

Celiaki kan komma smygande eller plötsligt efter till exempel en infektion. Drabbas du kan sjukdomen finnas i släkten eftersom den till viss del är ärftlig. Men alla kanske har inte tydliga symptom som kopplas till sjukdomen. Det finns även de som har ”celiaki-antikroppar” i blodet men där sjukdomen inte har brutit ut.

Mår bra utan gluten

Om du har fått diagnosen celiaki, så välkommen till ditt nya liv! Nu vet du vad som orsakar dina besvär och du vet också hur du kan bli av med dem – genom att välja bort gluten som finns i vete, råg och korn. Havre i sig är glutenfritt, så prata med din läkare eller dietist om du kan äta så kallat ren havre. När du sedan har varit glutenfri ett tag och mår bättre, kan det kännas som att det är ett helt okej pris att betala för att må bra. För att du ska må bra även i fortsättningen, gäller det att du är glutenfri resten av livet.

Om du får din diagnos som vuxen, får du ha tålamod. Din tarm kan ha skadats under lång tid och det kan ta tid för den att läkas ordentligt. Har du dessutom blivit laktosintolerant, kommer du förhoppningsvis att märka hur du klarar att äta fler mejeriprodukter i takt med att tarmen läker.

Glutenfritt på mjölkfri.com

I våra recept anger vi att vissa recept är glutenfria, men att de kan innehålla havre. Då innehåller receptet havregrädde eller havredryck eftersom de är bra alternativ för den som är allergisk mot mjölk. Prata med din dietist eller läkare om du har celiaki och vill använda produkter som innehåller havre, så att du hittar vilken mängd som kan vara lämplig för dig. Om du ska bjuda någon som har celiaki så fråga först om de äter havre och isåfall vilka produkter som funkar.

Läs mer:

Texten på denna sida ger övergripande information om celiaki. Den ersätter inte en läkares personliga undersökning och diagnos.