Istället för mjölk

Det finns många olika ersättningsprodukter du kan använda istället för mejeriprodukter. Produkterna kan vara baserade på till exempel havre, ris, soja, ärter eller kokos. En del havreprodukter är gjorda på så kallat ren havre, vilket gör att produkten även kan säljas som glutenfri.

Om du bjuder någon som har allergier eller celiaki, är det viktigt att du pratar med din gäst så att du väljer rätt ersättningsprodukt. Ofta kan den som använder produkterna tipsa om vilken hen gillar och vilken som passar till det du ska göra. Ett bra tips när du ska bjuda hem någon eller några som har allergier är att utgå ifrån hela och rena ingredienser. Utgå ifrån helt kött eller fisk, potatis, ris, grönsaker eller sallad. Lägg till sådant som fungerar för alla och spara gärna innehållsförteckningarna. Det är annars lätt att glömma vad maten innehåller om gästen frågar.

Nedan hittar du några tips om vad du kan tänka på när det handlar om mjölkfri kost. Kom ihåg att alltid läsa innehållsförteckningarna eftersom produkternas recept kan förändras så att de innehåller mjölk, eller om de innehåller något annat du eller din gäst är känslig emot. Om du är mycket känslig för mjölkprotein kan du ibland behöva höra direkt med tillverkaren om eller hur de hanterar mjölk i sina lokaler.

Mjölkfri.com ansvarar inte för innehållet på webpplatserna vi länkar till, utan det gör respektive företag.

Att dricka:
Det finns flera olika alternativ när du ska hitta dryck som passar dig. Det finns drycker baserade på till exempel havre, soja, ris, kokos och mandel. De flesta mjölkfria drycker som är gjorda av havre, ris eller soja är berikade med vitamin D och kalcium så att näringsvärdet motsvarar mjölk. Havredrycken innehåller även fibrer. Du kan använda olika sorter, så att du växlar mellan smaker och användningsområden och vad som passar just din allergi.

Havredryck är vanligast och säljs under flera varumärken i de flesta livsmedelsaffärer. En del står i kyldisken medan andra kan lagras i rumstemperatur. Använder ni mycket havredryck kan det vara bra att köpa storpack som kan stå i rumstemperatur och sedan ställa lagom mängd i kylen.
Havredryckerna finns i flera varianter; som ekologisk dryck eller berikad med kalcium och vitaminer, som naturell eller smaksatt med till exempel jordgubb eller choklad. Havredrycker passar bäst att dricka kalla. I början kan havresmaken vara lite speciell, men de flesta vänjer sig och tänker inte på den efter ett tag.

Havredrycken passar att använda som ersättning för mjölk. Den kan dock skära sig i varmt kaffe eller te. Då passar barrista-varianten bättre. Den är lite fetare (3%) och säljs under flera varumärken.

Sojadryck säljs under flera varumärken. Sojabönan är en baljväxt och en ganska vanlig allergen, så det är bra att tänka på det om du är allergisk och börjar använda sojadryck. Om du tål soja, finns det många bra produkter som är tillverkade av soja.

Risdryck är inte lika vanlig som havredryck och sojadryck, men finns i de flesta affärer. Även den osötade varianten är ganska söt. Livsmedelsverket avråder att ge barn under sex år risbaserade produkter på grund av dryckernas innehåll av tungmetaller. Livsmedelsverket baserar råden på en regelbunden konsumtion, det vill säga att barn dricker risdryck dagligen i flera år. Läs mer om råden på Livsmedelsverkets webbplats.

Ärtdrycker börjar bli vanligare. Det finns även drycker baserade på kokos, mandel, quinoa och andra ingredienser. I takt med att intresset växer för nya alternativ, kommer även nya smaker.

På Livsmedelsverket webbplats kan du läsa mer om vilka produkter som måste berikas.

Barnmat och ersättning:
Om du har ett spädbarn som är allergiskt mot mjölk är det mycket viktigt att du har kontakt med sjukvården så att ditt barn får rätt behandling. Små barn med mjölkallergi kan behöva modersmjölksersättning eller särskild näringslösning, vilket ni kan få utskrivet på livsmedelsanvisning av läkare. Det finns flera producenter och på deras hemsidor kan du läsa mer om mjölkallergi hos spädbarn och små barn. Här är några producenter av näringslösningar: Mead Johnson, Nestle Nutrition, Nutricia och Semper.

När ditt barn ska prova barnmat och vällingar är det viktigt att läsa innehållsförteckningar. Hipp barnmat, Nestlé och Semper är några av de vanligaste barnmatstillverkarna. På deras webbplatser kan du läsa mer om deras produkter.

Bröd:
Det finns många sorters bröd som är bakade utan mjölk, så det lönar sig att läsa innehållsförteckningarna. Pågen bakar till exempel alla sina matbröd utan mjölk. De flesta knäckebröd är bakade utan mjölk.

Choklad:
Om du tål att det kan finnas spår av mjölk i choklad, hittar du mörk choklad i de flesta livsmedelsaffärer. Det finns även tillverkare som garanterar att de inte använder mjölk eller nötter i sina lokaler. Ha som regel att ju mörkare en choklad är, desto större chans är det att den inte innehåller mjölk. Men det är ingen säker regel, så läs alltid innehållsförteckningen.
Det finns både ljus och vit choklad som är mjölkfri, ofta är den istället baserad på ris eller soja. Om du vill ha sådan choklad men den inte finns i din affär, kan du beställa genom webb-butiker. Du hittar mjölkfri choklad genom att söka på webben efter veganchoklad eller mjölkfri choklad.

Crème fraiche och gräddfil:
Det finns syrade alternativ baserade på havre, soja eller kokos. Se i din butiks kyldisk. De kan heta till exempel Imat fraiche eller sour supreme. En del funkar både att användas kalla och varma.

Färdigmat:
Den mesta frusna färdigmaten i vanliga livsmedelsbutiker innehåller mjölk, men det finns även sådan som är tillverkad utan mjölk. Om du letar efter en färdig frusen matlåda, så kan du gärna titta på veganska matlådor eller till exempel sådana som innehåller grytor baserade på kokosmjölk, så är chansen större att du hittar rätt.

Efterrätter:
Flera färdiga frusna efterrätter är mjölkfria, som till exempel kladdkakor eller pajer. En del är märkta som veganska medan andra inte har någon särskild märkning alls.
När du ska ha efterrätt kan du gärna tänka frukt och mjölkfri glass eller sås. Det brukar funka för de flesta. Ett förslag är att göra ett fat med olika sorters frukt snyggt upplagt och ha en mjölkfri glass eller sorbet vid sidan av. Eller kanske en sås av passerade hallon med lite socker.

Glass:
Det finns flera sorters glass som är tillverkade utan mjölk. De kan vara gjorda av havre, soja, ris, mandel, kokos, ärta eller någon annan bas och de finns i olika smaker. Läs innehållsförteckningar och smaka dig fram till de sorter du gillar. Ofta är de dyrare än glass som är baserad på mjölk, men å andra sidan brukar de flesta inte äta samma mängd.
Det finns mjölkfri glass i förpackningar, strutar och på pinne. Eftersom efterfrågan av veganglass ökar, så ökar även utbudet. Håll därför koll i din affärs frysdisk och tveka inte att säga till så att din butik tar hem mjölkfria alternativ.
De flesta sorbeter är tillverkade utan mjölk.
Om du ska köpa strutar eller chokladsås, kom ihåg att läs innehållsförteckningen så att de inte innehåller mjölk. Det finns färdiga såser som tillverkas utan mjölk, men de flesta innehåller mjölk.

Godis:
Det finns en hel del godis som är mjölkfritt. Säkrast är att välja godis i påse och läsa innehållsförteckningen på till exempel Ahlgrens bilar, olika vingummin eller klubbor. Om du klarar att det kan finnas spår av mjölk så kan du hitta mörk choklad i de flesta affärer. Fazers wienernougat tillverkas utan mjölk, men innehåller mandel om du är känslig för det.

Grädde i matlagning:
Det finns flera alternativ till grädde, både baserade på havre, ris eller soja. Överlag har de lägre fetthalt än grädde, men funkar lika bra. Om du ska göra sås kan du även använda en barrista-produkt som har 3 procent fett. En del produkter står i kylen och en del kan förvaras oöppnade i rumstemperatur – bra att ta med på resan!

Grädde att vispa:
Det finns flera olika sorters vispbara gräddersättningar. En del blir luftigare och andra lite tjockare. De flesta blir bäst att vispas när de är kylskåpskalla. Det finns även sojagrädde på sprayflaska (den risbaserade varianten är svår att hitta). Använd gärna lite mindre mängd grädde eftersom den är mättande och ofta ganska mäktig.
Ett tips är att vispa grädden, blanda i lemon curd och sedan vispa lite till. Det blir en ganska frisk smak och passar till kladdkaka eller tårta.

Kakor och kex:
Många kex och kakor tillverkas utan mjölk, så det finns en hel del du kan äta. Naturligtvis beror det på hur du känslig du är. Läs alltid innehållsförteckningarna eftersom en del som man tror ska innehålla mjölk inte gör det och tvärtom. En påse maränger kan till exempel innehålla mjölk och samtidigt inga ägg!

Korv:
Många korvar innehåller inte mjölk, så här finns det ganska mycket att välja mellan. Läs innehållsförteckningarna.

Margarin till matlagning: Det finns flera fasta margariner som är mjölkfria. Några av dem, som Milda och Carlshamns margarin står det mjölkfritt på förpackningen. Andra kan vara tillverkade utan mjölk, som till exempel Milda Culinesse.
Obs! På Mildas vegetabiliska bakmargarin i folie står det att det innehåller fett från växtriket. Men det innehåller även vassle, så det är inte mjölkfritt.

Margarin på smörgåsen: Det finns flera mjölkfria bordsmargariner. Carlshamns margariner och Flora Mjölkfritt är två exempel och det finns andra alternativ som är veganmärkta. Den blå förpackningen med Becel tillverkas utan mjölk, men i lokaler där man hanterar mjölkprodukter.

Majonnäs:
Äkta majonnäser ska inte innehålla mjölk. Däremot kan lättmajonnäser innehålla mjölk. De allra flesta majonnäser innehåller ägg, men det finns vissa varumärken som är äggfria och de finns oftast att köpa i specialbutiker. Även i vanliga livsmedelsaffärer finns det majonnäs som tillverkas utan ägg. Lättmajonnäs från Coop X-tra tillverkas utan mjölk och ägg. Kavlis lättmajonnäs tillverkas utan ägg men innehåller däremot mjölk.

Mellanmålsdryck och smoothies:
Det finns smoothies som är helt baserade på frukter och det finns smoothies med till exempel havre. Det finns även smaksatta drycker och kaffebaserade drycker som du kan använda som mellanmål.

Olja:
Använd gärna olja i matlagning och bakning, Det finns en mängd oljor för olika ändamål som till exempel olivolja, rapsolja, majsolja och solrosolja.

Pålägg:
Rökt eller kokt skinka eller annat helt kött som kalkon brukar fungera bra, men läs innehållsförteckningen eftersom till och med en del skinkor kan innehålla mjölk, särskilt om de är panerade. Korvar och pastejer kan innehålla mjölk eller mjölkpulver, men till exempel Scan har ett stort utbud som inte innehåller mjölk.
Kaviar är ofta mjölkfritt, men det finns kombinationer med ost.

Smördeg:
Läs innehållsförteckningen, flera färdiga smördegar är faktiskt tillverkade utan mjölk.

Snacks:
Snacks innehåller ofta mjölk i kryddblandningen, men det finns både salta pinnar, popcorn och chips som är tillverkade utan mjölk. Står det vassle i innehållsförteckningen, innebär det mjölk. Står det smörarom är det en syntetisk arom som inte innehåller mjölk. Står det däremot naturlig smörarom, kan det innebära att produkten innehåller mjölk, så hör då med tillverkaren för säkerhets skull.

Sås:
Om du ska köpa färdiga såser finns det flera som tillverkas utan mjölk. Du kan till exempel hitta bearnaisesås och såsgrunder som du kan späda med den grädde du tål. Pulversåser innehåller ofta mjölk. När du gör egen sås finns det mjölkfria alternativ för både kalla och varma såser, både som fraiche, yoghurt och grädde.

Tandkräm: Det är inte bara mat som innehåller mjölk. Tänk på att tandkrämen Zendium innehåller colostrum, råmjölk, och därmed mjölkprotein. (Zendium innehåller även lysozyme, vilket är äggprotein.)

Vaniljsås/vaniljvisp:
Det finns vispbar vaniljsås baserad på havre och soja. Ekströms kokmarsan kan du använda med havre- eller sojadryck och koka som sås eller som kräm till tårta.

Välling:
Det finns både mjölkfri gröt och välling i de flesta livsmedelsaffärer. Några exempel är Enago, Semper och Nestlé. Om ditt barn har en mjölkallergi så ska du prata med er läkare eller dietist för att få råd om vad som passar just ditt barn.

Yoghurt:
Det finns flera mjölkfria yoghurtar vilka är baserade på till exempel havre, soja eller kokos. De kan vara naturella eller smaksatta.

Ägg: Om du inte tål ägg och ska baka, kan du använda aquafaba. Det är spadet som blir när du kokar kikärtor. Du kan även använda spadet från en förpackning med färdigkokta kikärtor. Räkna med att tre matskedar motsvarar ett mellanstort ägg. Beroende på vad du ska göra kan du även använda linfrön, chiafrön, mogna bananer eller produkter som fiberhusk eller NoEgg.

Tänk på att alltid läsa produkters innehållsförteckningar så att du är säker på att du eller din gäst kan äta dem.