Ny som mjölkfri

Det finns många skäl till att vara mjölkfri. Du kanske är det av etiska, religiösa eller miljömässiga skäl. Eller på grund av allergi, någon sjukdom eller av andra hälsoskäl. Du kan välja det frivilligt eller vara behöva vara mjölkfri för att inte må dåligt. Vi ser att allt fler väljer att vara mjölkfria, vilket märks inte minst i att det mjölkfria utbudet ökar. Så ju fler som hittar till mjölkfria produkter, desto lättare kan det bli för oss som inte tål mjölk att ändå hitta goda alternativ.

Det finns massor av gott

Om du just har ”blivit tvungen” att bli mjölkfri för att du eller någon i din omgivning inte äter mjölkprodukter, vill jag bara säga: Det är lugnt. Jorden går inte under för att du slutar med mjölk. Det finns massor av goda maträtter som du kan äta, och det finns godsaker som du kan stoppa i dig.

Mjölkfri.com startade 2007 och då fanns det inte alls samma utbud som idag. Den som då gick över till helt mjölkfri kost fick använda mer specialprodukter och leta efter alternativ. Sedan dess har det hänt mycket. Idag kan du välja mellan många olika alternativ till mejeriprodukter och det kommer hela tiden nya produkter. Här har vi som är allergiska draghjälp bland annat av dem som äter veganskt – ju fler vi är som vill ha alternativ, desto större lönsamhet blir det för företag att ta fram produkter som passar oss.

Många livsmedelsaffärer har ett bra mjölkfritt utbud. Mycket av det du ätit tidigare kan du säkert fortsätta med, tänk bara på att kontrollera vad produkten är gjord av. Förenklat kan man säga att den stora skillnaden är mejeridisken, färdiglagade produkter, snacks, kakor och godis. Här finns det många produkter som innehåller mjölk, men det finns även goda mjölkfria alternativ.

Din allergi och ålder spelar roll

Det kan vara mer eller mindre enkelt att hitta passande alternativ. Det första beror på din allergi och det andra på din ålder. Om du är mycket allergisk och får allvarliga reaktioner har du troligtvis redan kontakt med en läkare och en dietist, vilka hjälper dig med din kost så att du håller dig frisk och får den näring du behöver. Är du bara lite känslig och får milda reaktioner kan du själv hitta din nivå för vad du kan äta, kanske du inte behöver fundera på spår av-märkningen eller om produkten innehåller lite mjölk. Är du inte alls allergisk, men ändå vill äta mjölkfritt, så är det bara att prova dig fram bland alternativen.

Din ålder spelar också roll. Gäller det ditt barn som ska gå över till mjölkfri kost på grund av allergi, så är det extra viktigt att ditt barn får rätt näring så att det växer som det ska. Tillsammans med din läkare och dietist kan ni ta fram vilka produkter som passar just ditt barn. Det kan hända att ditt barn behöver särskilda näringstillskott, så prata alltid med läkare eller dietist innan du ger ditt barn en helt mjölkfri kost.
Har du en tonåring som ska över till mjölkfri kost, kan det vara bra att tillsammans med en dietist gå igenom vilka ersättningsprodukter som används så att ungdomen får rätt näring, kalcium och vitaminer. Detsamma gäller såklart dig som själv, kontakta gärna en dietist för att få råd om vad som passar just dig.

Vi ger tips och kunskap

Mjölkfri.com finns främst som ett stöd för dig som behöver eller vill prova på att vara mjölkfri. Här hittar du tips, råd och recept på hur du gör ditt mjölkfria liv lite enklare. Genom mjölkfri.com kan du även läsa om forskning kring allergier, astma och hälsa och om nya produkter. Tänk på att om du har någon sjukdom eller vill ge dina barn helt mjölkfri kost, så bör du göra det i samråd med din läkare och dietist. Tipsen på mjölkfri.com ersätter inte en läkares eller dietists personliga råd.

Lycka till!
Pernilla Alm-Ramberg
redaktör för mjölkfri.com