Kostdagbok

Att föra kostdagbok kan vara ett bra sätt att se om det finns en koppling mellan olika besvär och maten du äter. Den som är allergisk är ofta van att tänka på vad man stoppar i sig, medan många andra aldrig har behövt fundera på det.
“Jamen, jag dricker aldrig mjölk nuförtiden, så det kan ju inte vara mjölk som gör att jag får ont i magen i alla fall.” Det är en ganska vanlig kommentar när jag pratar om magbesvär. Men då glömmer man lätt yoghurten till frukosten, smöret och osten på smörgåsen, såsen till lunchen, kakan till kaffet, gratängen till kvällsmaten och den lilla chokladbiten efteråt…

Enkelt att använda kostdagbok

Du gör lätt din egen kostdagbok. Använd ett block där du delar in varje sida i två spalter, en för vilken mat du äter och en för de besvär du får.

För varje dag fyller du i vad du äter och vid vilka tider. Försök vara så noggrann som möjligt och ta gärna med ungefär vilka ingredienser det är i maten. Skriv även upp om du tar några mediciner eller kosttillskott som vitamintabletter. Kom även ihåg mellanmål och när du dricker annat än vatten. Skriv sedan när du får besvär under olika tider av dygnet. En allergisk reaktion kan ibland dröja och därför är det inte säkert att det du åt senast är det som orsakar dina besvär.

Fyll gärna i kostdagboken i några veckor så blir det bli lättare att se om det finns ett mönster eller samband mellan vad du äter och hur du mår. Om du blir akut dålig ska du alltid söka läkare. Kostdagboken kan du ta med till din läkare eller använda för att själv se om du kan koppla dina besvär till maten du äter.
Lycka till!