Soja-allergi

Sojabönan är en baljväxt liksom jordnöten. Den har en hög proteinhalt och är ett bra alternativ till kött. Både tofu och sojamjölk görs av sojabönan och rekommenderas ofta som ersättning om du inte tål mjölk.

Du som är allergisk mot soja reagerar på proteinerna (äggviteämnena) i sojan. Det kan hända att du som är allergisk mot soja korsreagerar på andra baljväxter som jordnötter och ärter, linser eller bönor. Dessutom kan du som är allergisk mot björk få en korsreaktion när du äter soja. Det beror på att proteinerna liknar varandra.

Tidigare rekommenderades den som är allergisk mot mjölk att undvika eller äta mindre soja, eftersom man trodde att de lättare kunde utveckla allergi mot soja. Senare erfarenhet visar att det snarare är så att den som redan är allergisk, lättare kan utveckla allergi mot andra födoämnen.

Symptom

Reaktionen kan vara skiftande och ett eller flera symptom kan komma samtidigt och med olika intensitet. De vanligaste symptomen är magont, diarré, svullnad i ansiktet, luftrörsbesvär, nässelutslag eller eksem. Några kan reagera på ytterst små mängder medan andra får symptom först efter att ha fått i sig större mängder. Vid mycket svår sojaallergi kan du reagera så starkt att du får en anafylaxi och behöver läkarvård omedelbart eftersom det kan leda till en livshotande reaktion.

Diagnos

Diagnosen kan ställa på flera sätt. Tillsammans med läkare kan du uteslut alla sojaprodukter ur kosten för att sedan testa en liten mängd. Det ska då bli en tydlig skillnad i hur du mår när du tar bort och sedan tillsätter sojaprodukter.

Du kan även göra allergitester, genom pricktest eller blodprov. Då ska det ge en reaktion när huden eller blodet utsätts för sojaprotein. Det är dock inte en helt säker som ensam metod eftersom allergitester kan vara falsk positiva eller falskt negativa. Därför är det viktigt att du lyssna på din kropp och att du och din läkare diskuterar just din situation. Om du misstänker att du är allergisk mot soja kan du föra en kostdagbok och ta med den när du besöker läkare. Med kostdagboken som stöd kan ni se hur ni ska gå vidare för att hitta rätt för dig

Produkter som innehåller soja

Soja är ett bra protein som är vanlig i bland annat vegetariska produkter. Sojamjöl kan användas för att ge bröd ljusare färg och sojaprotein för att höja proteinhalten i olika livsmedel. Köper du till exempel en hamburgare kan både brödet, dressingen och själva burgaren innehålla soja.
Det finns flera sorters yoghurt, flytande drycker, vaniljvisp och ostar som är gjorda av soja. Sojagroddar är sojabönor. Läs innehållsförteckningar eftersom det är vanligt med soja i flera livsmedel.

Sojalecitin och sojaolja

Sojalecitin (E322) är ett emulgeringsmedel som används för att blanda fett och vatten, till exempel vid tillverkning av margarin och viss choklad. Sojalecitinet utvinns ur sojabönan och innehåller i sig inte proteiner. Men det kan komma med små mängder sojaprotein i den färdiga produkten, dock så små att de knappt går att mäta. Därför klarar många med soja-allergi att äta produkter som innehåller sojalecitin.

Raffinerad sojaolja ska inte innehålla några sojaproteiner och fungera även det för många som är allergiska mot soja. Men om du är extremt allergisk är det säkrast att diskutera med din läkare om du ska undvika sojaolja och sojalecitin eftersom rester av proteiner eventuellt kan finnas kvar från själva hanteringen.
Sojabönshemicellulosa (E426) är ett emulgerings-, stabiliserings-, förtjocknings- och geleringsmedel som används i livsmedel.

Vid framställning av sojsasås jäser sojabönor och de mesta proteinerna bryts ned. Mne det kan finnas rester kvar, vilket den som är allergisk kan reagera på.

Läs mer:

Texten på denna sida ger övergripande information om soja-allergi. Den ersätter inte en läkares personliga undersökning och diagnos.