”Ingen mjölk… Då kan vi inte ha gratäng… och inte sås… och inte kaka med grädde… hjälp, vad ska jag göra?”
Känner du igen dig? Om du inte är van att laga mjölkfri mat eller fika kan det vara svårt att överhuvudtaget komma på någonting att bjuda på. Men det behöver inte vara svårt, det finns så mycket gott.
På mjölkfri.com hittar du en del mjölkfria recept. Dessutom finns det massor av recept på veganska sidor eller andra specialsidor för allergier på webben – bara sök på webben eller biblioteket så hittar du massor!
Dessutom kan du ofta använda dina vanliga recept, bara du vet vilka ingredienser du ska byta ut mot mjölkfria alternativ. Det finns nämligen gott om mjölkfria alternativ. På sidan istället för mjölk hittar du produkter som du kan använda.
Fråga vad dina gäster inte kan äta
Du som ska bjuda någon som är allergisk på mat eller fika behöver veta vad din gäst är allergisk eller överkänslig mot. Det är stor skillnad på att vara överkänslig, intolerant eller allergisk – även om symptomen kan likna varandra. Ett tips är att redan när du bjuder in dina gäster, fråga om det är något de inte äter eller något de inte tål. På så vis slipper både du och dina gäster obehagliga överraskningar.
Huvudregeln vid allergi = mjölk, nej tack!
Huvudregeln vid allergi är att undvika det man är allergisk mot. En del kan få svåra reaktioner vid minsta spår av mjölkprotein, medan andra kan äta mindre eller större mängder, kanske flera dagar i rad, innan reaktionen kommer. Både mängden man klarar och reaktionerna är individuella. Någon reagerar snabbt med svåra reaktioner medan en annan får milda reaktioner. Den svåraste formen av allergisk reaktion är anafylaxi, vilket kan leda till en livshotande reaktion. Då är det viktigt att ringa 112 och få hjälp direkt.
Är din gäst allergisk mot mjölk, betyder det att hen inte kan äta något som är gjort av mjölken från kossan. Det innebär att du måste ta bort eller ersätta till exempel mjölk, grädde, ost, smör, yoghurt, creme fraiche, glass, olika sorters vaniljvisp och mjölkchoklad.
Den som är allergisk mot komjölk ska också undvika mjölk från får och get eftersom mjölkproteinerna är lika varandra. Beroende på hur känslig din gäst är, kan det hända att hen klarar produkter gjorda på mjölk från får eller get lite bättre. Fråga alltid din gäst så blir det lättare att göra rätt och så känner sig både du och din gäst tryggare.
Det finns flera sorters låglaktosprodukter och även helt laktosfria produkter, men det hjälper tyvärr inte den som är allergisk. Även om laktosen är borta, finns mjölkproteinet kvar och det är just proteinet som den allergiske reagerar på. Så undvik mejeriprodukter helt om din gäst är allergisk. Istället för att chansa är det alltid bättre att fråga vad som funkar. Det finns gott om veganska alternativ, fråga gärna din gäst vilka hen brukar använda.
Samma sak gäller för andra allergier – är det något man inte tål så ska man undvika det. Men ingen regel utan undantag, en del klarar viss mängd eller väljer att äta vissa produkter eftersom de anser att det kan vara värt symptomen om de har en mild allergi.
Fråga hellre din gäst en gång för mycket än en gång för lite. Berätta gärna vad ni har tänkt bjuda på och fråga om det är lämpligt. Både du och din gäst kan då slappna av och njuta av middagen och veta att ni inte behöver fundera på om gästen kommer att bli dålig eller inte.
Huvudregeln vid laktosintolerans = laktosfri mjölk, ja, det kan funka!
Laktosintolerans är inte en allergi utan ett normaltillstånd hos större delen av den vuxna befolkningen i världen. Den som har laktosintolerans tål mjölkproteiner. Skillnaden är att personen har inte tillräckligt med enzymet laktas i tarmarna, vilket gör det svårare för kroppen att bryta ned laktosen, vilket är mjölksocker i mjölken. Dricker man mjölk börjar det efter ett tag jäsa i tarmarna och man mår inte så bra av det.
Den som har en laktosintolerans kan hitta sin egen nivå för hur mycket kroppen klarar. De flesta som har laktosintolerans kan äta laktosfria eller låglaktosprodukter och produkter som är syrade, till exempel yoghurt, creme fraiche och filmjölk. Dessutom klarar man hårdost eftersom minst tre månaders lagring gör att en stor del av mjölksockret bryts ned. Här ingår alla svenska hårdostar. Fråga hur mycket din gäst klarar – kanske du kan laga precis den mat du tänkte genom att byta till låglaktosprodukter!
Det finns några laktosfällor – ljus choklad och glass innehåller till exempel mycket laktos, så var försiktig med dem. Välj hellre något som inte innehåller så mycket. På Livsmedelsverkets webbplats finns en tabell med hur mycket laktos olika produkter innehåller.
Kom ihåg kakan och snacksen också
Det är lätt hänt att lägga allt krut på att göra middagen, och glömma bort allt annat som vi stoppar i munnen under en fest. Kanske ni ska ha något innan maten, en liten förrätt eller en smaskig efterrätt. De behöver också vara mjölkfria.
Att ostbågarna innehåller mjölk hörs av namnet. Men visste du att även många chips innehåller mjölk? Läs på innehållsförteckningen eller fråga din gäst vad som funkar. I vår mjölklista hittar du en mängd ord som kan stå i en innehållsförteckning och som alla betyder att produkten innehåller mjölk på något sätt.
Lycka till med din mjölkfria bjudning!