Allergi mot ägg är vanligast hos barn. Enligt Livsmedelsverket kan 0,5 till 2 procent av barnen vara allergiska mot ägg. De flesta växer ifrån allergin redan i skolåldern. Ägg är en vanlig ingrediens i livsmedel och används även för att framställa vissa vacciner. Därför gäller det att hålla ögonen öppna om du är allergisk mot ägg.
När du som äggallergiker får i dig ägg reagerar kroppens immunsystem mot proteinerna (äggviteämnena) i ägget. Som äggallergiker ska du därför helt undvika ägg. Är du mycket känslig för ägg kan du reagera bara genom att ta i en äggkartong. I vissa fall bör du även undvika kött från kyckling och höns.
Ofta flera symptom
Liksom vid mjölkallergi kan reaktionen vara skiftande. Ett eller flera symptom kan komma samtidigt och med olika intensitet. Symptomen kommer ofta ganska snabbt. Vanligast är nässelutslag, eksem, magont, diarré, kräkning, svullnad i ansiktet, klåda i gommen eller luftrörsbesvär.
Vid mycket svår äggallergi kan du reagera så starkt att du får en anafylaxi och behöver läkarvård omedelbart, eftersom det kan vara en livshotande situation.
Diagnos
Vanligt är att göra en allergitest, genom blodprov eller pricktest på huden, för att se om kroppen har bildat IgE-antikroppar mot ägg. Ett annat sätt är att du tillsammans med läkare utesluter alla äggprodukter ur kosten för att sedan testa en liten mängd. Det ska då bli en tydlig skillnad i hur du mår när du tar bort och sedan tillsätter ägg.
Produkter som innehåller ägg
Ägg används i många livsmedel, bland annat som bindemedel och jäsmedel. Tidigare har ägg använts vid framställning av lecitin men numera används främst soja till det. Ägg används i allt från bröd, kakor och ströbröd till majonnäser, såser, pasta och andra hel- och halvfabrikat. Dessutom används ägg vid framställningen av vissa vacciner.
När du läser innehållsförteckningar ska du utesluta produkter som innehåller lysozym E1105 (ett konserveringsmedel som används i vissa ostar), heläggspulver, hönsäggvita, äggalbumin, ägglobulin, äggula, äggulepulver, äggvita och äggvitepulver.
Läs mer:
- På 1177 kan du läsa mer om matallergi och vart du kan vända dig inom sjukvården.
- Astma- och Allergiförbundet arbetar för dig som har allergier. Du kan läsa mer om förbundet på deras webbplats.
Texten på denna sida ger övergripande information om äggallergi. Den ersätter inte en läkares personliga undersökning och diagnos.