Hallon- och ananastårta, glutenfri

Tårtan kan göras med antingen ananas eller persikor. Ananas är mildare i smaken men kan upplevas som lite trådig i konsistensen. Tårtan går bra att göra dagen innan den ska serveras. Receptet är mjölkfritt, glutenfritt, sojafritt och äggfritt.
Det här behöver du:
Pajbotten:
3 ½ dl mjölk- och glutenfri mjölkmix (vi använde Lailas blå)
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
Skalet av ½ apelsin
150 g mjölk- och sojafritt margarin

Lager 1:
I stor burk konserverad ananas eller persikor (500 g avrunnen vikt)
½ dl outspädd juice (vi använde JO äpple/apelsin/passion)
1 dl risdryck
1 msk gelatinpulver
5 msk vatten

Lager 2:
2 ½ dl mjölk- och sojafri vaniljvisp (vi använde oatly)
1 ½ dl hallonsylt
1 msk gelatinpulver
5 msk vatten

Konserverade mandarinklyftor eller annan frukt att garnera med

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.

Så här gör du:

Använd gärna en springform så att du lätt kan ta ut den färdiga tårtan. Tårtan på bilden är gjord i en rund form med diametern 21 cm. Klä formen med bakplåtspapper så att inget läcker ut. Om du använder en vanlig rund form kan du klä den med bakplåtspapper som sticker upp lite över kanten så att du kan lyfta upp den färdiga kakan. Tårtan går lika bra att göra i en avlång form (ca 20×25 cm) och skära fyrkantiga bakelser av.

Pajbotten: Tvätta apelsinen och riv av det gula skalet, undvik det vita eftersom det blir beskt.
Lägg mjölmix, socker, vaniljsocker och apelsinskal i en matberedare och klicka i margarinet. Kör med kniven tills det börjar klumpa ihop sig.
Tryck ut degen i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 i cirka 25 minuter. Ta ut formen och låt kakan kallna i formen.

Kakans båda lager breds över den kalla kakan i formen så att den kan stelna utan att smeten rinner ut. Klä formens kanter med bakplåtspapper eller plastfolie när kakan är kall så att du sedan kan ta loss springformen eller försiktigt lyfta ut hela kakan när den är färdig.

Lager 1: Rör ut gelatinpulvret med vattnet och låt det svälla några minuter. Låt ananas eller persikor rinna av i ett durkslag.
Smält gelatinet i vattenbad och låt det svalna lite. Lägg ananas eller persikor tillsammans med juicen och risdrycken i matberedaren och kör till en slät smet. Häll i gelatinet och kör en stund tills det börjar tjockna.
Bred ut smeten över den kalla pajbottnen. Ställ in i kylen för att stelna, det tar runt 15 minuter.

Lager 2: Rör ut gelatinpulvret med vattnet och låt det svälla några minuter. Smält gelatinet i vattenbad och låt det svalna lite. Vispa vaniljvispen så att den blir fluffig. Häll i sylten och gelatinet och vispa så att allt blandas ordentligt.
Ta ut kakan ur kylen och bred försiktigt ut smeten ovanpå ananaslagret. Täck med plastfolie och låt stå kallt tills tårtan stelnat.

Garnera med frukt när tårtan ska serveras.