Köttfärssås, lite mustigare

Receptet är mjölkfritt, sojafritt (om du utesluter sojan) och äggfritt. Det är även glutenfritt om du använder glutenfri pasta och glutenfri soja. Köttfärssåsen räcker till 6-8 portioner.
Det här behöver du:
2 burkar krossade tomater á 400 g
1-2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk paprikapulver
2 krm chilipulver
½ dl chilisås
2 lökar
lite olivolja till löken
3-4 morötter, ca 300 g
500 g blandfärs
några drag med pepparkvarnen
1 msk soja (kan uteslutas , ta då lite extra salt. Använd glutenfri soja för glutenfri sås)
1 tsk oregano
ev några droppar tabasco

ev persilja
salt

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.

Så här gör du:
Lägg de krossade tomaterna i en gryta tillsammans med chilisås, vitlöksklyftor, lagerblad, buljongtärning samt kryddorna utom oreganon. Sätt plattan på ganska låg värme.

Hacka löken och riv morötterna grovt. Låt löken svettas i en stekpanna med lite olivolja en stund så den mjuknar. Häll över löken och morötterna i grytan.

Höj värmen på stekpannan och bryn färsen (den är så fet att det inte behövs extra fett). Peppra och häll sojan över färsen (sojasås kan innehålla små mängder sojaprotein så ersätt med extra salt om du är mycket känslig).

Häll färsen i grytan. Låt puttra i 15 minuter under lock.

Smaka av och krydda mer om du vill ha starkare sås. Lägg i oregano och låt puttra i ytterligare 5-10 minuter. Klipp över färsk persilja när du serverar.

Köttfärssåsen passar bra till lasagne eller när du vill ha en lite mustigare köttfärssås.

Tips! Använd glutenfri pasta för glutenfri rätt. Risnudlar som är gjorda på rismjöl och vatten kan användas som pasta om du inte äter vete. Använd då nudlar som är lite bredare och koka dem enligt recept på förpackningen.