Mjölkfritt på elitnivå

Peter Larsson är världens snabbaste skateskidåkare. Som idrottsman håller han koll på vad han stoppar i sig och numera är det mjölkfritt som gäller. Men innan han kom på att han inte tålde mjölk var det några tuffa år.

Peter Larsson är van att stå på prispallen. Han har medaljer från både SM och världscuper och sedan 2002 har han deltagit i alla VM och vinter-OS. I januari 2008 blev han historisk då han vann den första skidtävlingen som arrangerats i Inre Mongoliet.

Misstänkte mjölkallergi

Men för några år sedan började den strålande karriären kantas av motgångar. Peter mådde inte bra och fick sämre resultat både vid träning och tävling.
– Jag hade mått dåligt i magen länge och misstänkte själv att det kunde vara mjölkallergi. Jag blev också testad för det flera gånger men det gav inget resultat. Så gick jag till en homeopat som såg att jag hade problem med mjölk, berättar Peter.

Peter tänkte att han kanske var laktosintolerant eftersom det är ganska vanligt. Han provade därför laktosfria produkter ett tag, men blev inte bättre. Hösten 2007 mådde han riktigt dåligt och då gav ett ytterligare allergitest besked – han var allergisk mot mjölk.
– Då slutade jag helt med allt som innehöll mjölk, från kryddblandningar till godis. En dietist hjälpte mig med vad jag kunde äta och inte. Det tråkigaste att ta bort var all god choklad och alla chips som innehåller mjölk.

Helt annan mage

De första veckorna läste han alla ingrediensförteckningar.
– Man är ju en vanemänniska och efter ett tag visste jag vad jag kunde äta. Det finns ju en massa bra alternativ eftersom mjölk är det enda jag är allergisk mot och idag funkar det bra när jag är hemma.

Hur fungerar det på träningsläger eller vid tävlingar?
– Det går bra. Men för säkerhets skull brukar jag ta med mig eget bröd, müsli och matlådor.
Möter du andra mjölkallergiker?
– Nej, det kan jag inte säga. Mjölkallergi verkar inte vara så vanligt.
Hur mår du idag?
– Jag har en helt annan mage! Dessutom har jag märkt att det är mycket lättare att hålla sig ifrån infektioner nu när kroppen är starkare. Förut fick jag lätt infektioner och mina förkylningar höll i sig mycket längre. Om jag blir förkyld idag varar den bara några dagar som hos mina lagkamrater. Det känns att hela kroppen är starkare.

Mjölkfritt är inte laktosfritt

Peter möter ganska ofta missuppfattningen att han kan äta laktosfritt.
– När man till exempel är på restaurang och säger att man ska ha mjölkfritt, så säger de ofta att det går bra eftersom de har laktosfritt. Nej, får jag då säga, jag tål inte mjölk – jag måste ha helt mjölkfritt.

Händer det att du får i dig mjölk?
– Jo det händer väl, men magen är inte så känslig längre så jag klarar det ganska bra. Men i början rasade magen helt om jag råkade få i mig mjölk.

Hur laddar du upp inför en tävling?
– När man ska bygga upp muskler är just mjölkproteiner bra. Därför innehåller alla återhämtningsdrycker och återhämtningskakor mjölk. Istället gör jag mina egna blandningar med vegetabiliska proteiner och sportdrycker.

Jobbar för medaljer

Just nu tränar Peter stenhårt för att nå sina mål. Han vill ta medalj i VM och i vinter-OS i Vancouver 2010. Tillsammans med några andra framgångsrika svenska längdskidåkare, vilka alla har varit med i det svenska landslaget, startade han New Sweden 2008.
– Vi samarbetar vi för att få den högsta kvaliteten på såväl träning som teknik och vi anordnar träningsläger. Tillsammans med vår laganda ska det ge oss medaljer i både nationella och internationella tävlingar, avslutar Peter.

Om Peter Larsson
Klubb: Hudiksvalls IF
Ålder: Född 1978 i Boden.
Meriter: SM guld, flera medaljer i världcupen och fyra indviduella + två st i teamsprint = sex raka segrar i världscupen i Düsseldorf. Har deltagit i alla VM och OS sedan 2002. Läs mer om Peter Larsson och New Sweden på newsweden.nu
Familj: Flickvän och två katter
Intressen: Alpin skidåkning, familj, tv-spel & Laphroaig mm
Drömmer om: OS- och VM-guld

Peters tipsar om en mjölkfri matlåda: Jag använder Oatlys havredryck & rågflingor, sen häller jag på lönnsirap. Det mättar bra och jag tycker att det är gott. Matlådan är bra eftersom jag behöver mycket kolhydrater.

Foto: IBL Bildbyrå

Publicerat 20090126