Pizzabullar

Bullarna passar bra att ta med på utflykt. Frys gärna in dem och tag fram så många som behövs för utflykten. Bullarna kan då tina i utflyktskorgen. Receptet är mjölkfritt, sojafritt och äggfritt. Satsen ger ca 40-45 bullar.
Det här behöver du:
50 g jäst
5 dl havredryck
½ dl olivolja
1 tsk salt
3 dl grahamsmjöl (kan bytas mot vetemjöl)
8-9 dl vetemjöl

Fyllning:
2 burkar krossade tomater
1 msk pizzakrydda (torkade örtkryddor)
1 gul lök
½ dl ketchup eller chilisås
2 paket bacon i tärningar, sammanlagt ca 300 g
20 oliver
Annan fyllning efter smak

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.

Så här gör du:
Hacka löken mycket fint. Låt den svettas i lite olivolja i en stekpanna. Låt tomaterna rinna av en stund i ett durkslag så att en del av vätskan försvinner. Hacka oliverna.

Häll löken, tomaterna, ketchupen, oliverna och pizzakryddorna i en gryta och låt det koka ihop i cirka 10 minuter. Om det är mycket vätska kan du hälla av lite till. Låt stå och svalna.

Fräs baconet och låt det sedan rinna av på lite hushållspapper.

Smula jästen i en bunke. Värm havredrycken och oljan till 37 grader och häll lite av vätskan över jästen. Rör om tills det löser sig och häll på resten av vattnet. Tillsätt saltet och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg som sedan får jäsa under duk i 30 minuter.

Sätt ut sammanlagt 45 bullformar på två plåtar.

Tag upp degen på bakbordet och dela den i tre delar. Kavla varje del så att den blir 20×30-35 cm. Bred ut tomatsås och bacon. Rulla ihop degen från långsidan och dela varje del i 13-15 bitar. Lägg bullarna i bullformar.

Sätt ugnen på 250 grader och låt den första bullplåten jäsa under tiden ugnen blir varm (den andra plåten jäser under tiden den första plåten gräddas). Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Låt svalna på galler.