Potatislåda med Blå Kongo

Den blå potatisen ger en fin färg, men lådan går lika bra att göra med andra potatissorter. Receptet är mjölkfritt, glutenfritt, sojafritt och äggfritt.
Det här behöver du:
1 kg kokt kall potatis, Blå Kongo
1-2 lökar
1 stånd rå broccoli
10-15 råa champinjoner
10-15 soltorkade tomater
1-2 msk kapris
Örtsalt
2 ½ -4 dl glutenfri havregrädde

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.

Så här gör du:
Skiva potatisen eller skär den i bitar (skär du i bitar kan du röra om i lådan efter halva tiden så att allt täcks av havregrädde). Skala och skiva löken. Dela broccolin i små buketter och skär champinjoner och soltorkade tomater i bitar.

Blanda potatis, broccoli, champinjoner, lök, tomater och kapris i en pajform. Häll över örtsalt och havregrädde. Till en vanlig pajform behövs ganska mycket havregrädde eftersom grönsakerna drar åt sig mycket vätska. Börja med minst 2 ½ dl havregrädde och kontrollera efter cirka 10 minuter om det behövs mer. Tag då ut lådan och rör eventuellt om i den så att allt täcks av havregrädde. Grönsakerna ska inte kännas torra. Behövs mer havregrädde måste den värmas innan du slår på den, annars kan formen spricka.

Potatislådan blir bäst om du gör den i varmluftsugn eftersom grädden kokar mer i varmluften. Grädda då i mitten av ugnen i cirka 25 minuter i 200-225 grader. Om du inte har varmluftsugn kan du sätta ugnen på 250 grader och sedan sänka till 225 grader när du har satt in formen. Grädda i cirka 30 minuter.

Lådan kan ätas som den är eller tillsammans med kött eller fisk.

(Potatislådan på bilden har inte varit i ugnen ännu)