Tunnbröd

Receptet är mjölkfritt, äggfritt och sojafritt. Satsen ger cirka 15 tunnbröd. Tunnbröden är perfekta att ta med på utflykten!

Det här behöver du:
5 dl rågsikt
5-6 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk fänkål
1 tsk anis
knappt 1,5 tsk salt
0,5 ljus sirap
5 dl havredryck ( eller 4 dl havredryck + 1 dl havregrädde)

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.

Så här gör du:
Stöt anis och fänkål i en mortel. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, men spara en dl av vetemjölet. Häll i sirapen, havregrädden och havredrycken. Rör om så att det blir en deg. Tag upp degen på bakbordet och arbeta snabbt ihop den så att den blir smidig. Tag eventuellt mer vetemjöl. Dela degen i 14-16 lika stora delar. Forma dem till runda bullar och kavla sedan ut dem tunt. Börja grädda när du har kavlat ut några tunnbröd så kan du kavla och grädda dem samtidigt.

Tunnbröden kan gräddas i ugn eller stekpanna.
I ugn: Bröden gräddas på varm plåt. Värm ugnen till 250 grader och sätt in en tom plåt i mitten av ugnen. Tag ut plåten efter någon minut och lägg två tunnbröd på den varma plåten. Plåten ska inte smörjas. Grädda varje omgång i mitten av ugnen i 4-6 minuter. Med varmluftsugn kan du grädda två plåtar samtidigt i 250 grader.

På stekpanna: Värm stekpannan på medelhög värme. Lägg på ett tunnbröd och grädda några minuter. Vänd när ovansidan är bubblig och undersidan har fin färg. Stekpannan ska inte smörjas.

Låt tunnbröden svalna ordentligt innan du äter dem, så luftas eventuell smak av bikarbonat ur.