Var åttonde restaurang kan inte ge rätt allergeninformation om maten

2021-06-15: Under 2020 gjordes 6000 kontroller på restauranger och serveringsställen för att se om de lämnade rätt information om allergener som mjölk, ägg eller jordnötter i maten. Vid var åttonde kontroll kunde företaget inte kunde ge rätt information.

Den som är allergisk eller överkänslig mot vissa ingredienser ska kunna lita på att en restaurang kan ge rätt information om vad som finns i maten de serverar. Under 2020 gjorde därför svenska kommuner, länsstyrelser och Livsmedelsverket extra kontroller på vissa utvalda verksamheter.

Fokus låg på verksamheter som serverar eller säljer mat som kan innebära hälsorisk för konsumenter eller där konsumenten riskerar att bli lurad. Därför kontrollerades bland annat allergeninformation på restauranger.

Av 6 000 kontroller av serveringsställen resulterade 13 procent – omkring var åttonde kontroll – i att det gavs felaktig information.

– Att det så pass ofta riskerar att bli fel när någon ber att få veta om allergener i maten på serveringsställen är mycket allvarligt. Det kan leda till allvarliga reaktioner om en allergisk person får i sig det som de är allergiska mot, säger Ylva Sjögren Bolin som är rådgivare på Livsmedelsverket.

Kontakta kommunen om du får fel information

Om du som gäst får felaktig information om allergener på en restaurang eller annat serveringsställe bör du höra av dig om det till kommunen. Det är livsmedelskontrollen i varje kommun som kontrollerar restauranger och serveringar.

– Om en konsument inte har fått rätt information är det bra att höra av sig till livsmedelskontrollen i sin kommun. Då kan livsmedelskontrollen reda ut tillsammans med företaget varför det blev fel, säger Victoria Wahlman som är statsinspektör på Livsmedelsverket.

Fler kontroller 2022

Under 2022 ska det göras fler riktade kontroller inom allergeninformation inom ramen för ett nationellt projekt som leds av Malmö stad. Alla kommuner är välkomna att delta i projektet.

Du kan läsa mer om allergimärkning på Livsmedelsverkets hemsida.

Källa: Livsmedelsverket
Foto: Shutterbug75 Pixabay (Restaurangen på bilden har inget samband med texten).

Publicerad: 2021-06-15