Allergivaccinationstablett nu godkänd vid björkallergi

2019-07-16: Läkemedelsverket har godkänt allergivaccinationstabletten Itulazax för behandling av allergisk rinit (allergisk snuva och nästäppa) hos personer som är allergiska mot björkpollen. Ungefär var fjärde svensk har pollenallergi och uppskattningsvis 10 procent av dem med allergisk rinit har besvär trots behandling med symtomlindrande läkemedel.

Itulazax är godkänt för behandling av vuxna patienter med måttlig till svår allergisk rinit med eller utan konjunktivit (ögoninflammation) orsakad av pollenallergener från björk, men även från al, bok, hassel, avenbok och ek – träd som alla tillhör den björkhomologa gruppen. Itulazax behandlar orsaken till allergisjukdomen och lindrar inte bara symtomen.

Behandling i tre år

Godkännandet gäller behandling av patienter som har en historik av allergibesvär trots användning av symtomlindrande läkemedel och som testar positivt mot björkhomologa trädsorter vid allergitest (hudpricktest och/eller specifikt IgE blodprov).
Itulazax ges som tablett, en gång om dagen, och vaccinationsbehandlingen pågår i tre år. Sedan tidigare har behandlingen funnits som injektioner, vilka ges under huden vid upprepade tillfällen. Det är den behandlande läkaren som avgör om allergivaccinationen är en passande behandling för den som är allergisk.

– För Sveriges pollenallergiker har årets pollensäsong varit en av de tuffaste på många år där framförallt pollen från björken varit extra besvärlig. Det är därför positivt att vi nu kan erbjuda björkpollenallergiker som inte fått tillräcklig lindring trots symtomlindrande läkemedel, en ny vaccinationsbehandling som enkelt kan tas i hemmet. Att myndigheterna dessutom uppmärksammat att behandlingsfördelarna med Itualzax spänner över hela trädpollensäsongen av al, hassel och björk och inte enbart björkpollensäsongen, är glädjande, säger Peter Arvidsson som är medicinskt ansvarig vid ALK i Norden.

Effekt för både al, hassel och björk

I de kliniska studieresultaten som låg till grund för godkännandet, ingick bland annat resultaten från en klinisk fas III-studie med Itulazax som slutfördes 2017. Jämfört med placebo minskade Itulazax det totala sammanlagda värdet (summan av skattningsvärdet för allergisymtom och användning av symtomlindrande medicinering under björkpollensäsongen) med 40 procent. Effekten visade sig vara likvärdig under hela al-, hassel- och björkpollensäsongen.

Specialiserade på allergivaccinationer

ALK är ett internationellt läkemedelsföretag som fokuserar på att förebygga, diagnostisera och behandla allergier. Företaget specialiserar sig på allergivaccination som behandlar den underliggande orsaken till den specifika allergin. Företaget har även allergivaccination i tablettform för personer med gräspollenallergi.

Källa och bild: ALK

Publicerat 20190716