Nya råd om mat till spädbarn

Livsmedelsverket har ändrat sina råd om introduktion av mat till spädbarn eftersom forskningen inte tydligt visar att risken för att utveckla allergi varken ökar eller minskar med tidig introduktion. Det nya rådet är att prova all slags mat under första levnadsåret – något som Astma- och Allergiförbundet välkomnar.

Under senare år har flera studier undersökt om det går att minska risken för matallergi genom att aktivt ge barn under ett år vanliga “allergiframkallande” livsmedel, som fisk, ägg, mjölk och jordnötter. Livsmedelsverket och Barnläkarföreningens delförening för allergi och lungmedicin har nu tillsammans gått igenom forskningen.

– Vår slutsats är att det fortfarande inte finns tillräckligt med stöd för att säga att risken för matallergi minskar hos barn som får äta ägg och jordnöt under sitt första levnadsår, även om det finns vissa studier som tyder på det, säger Ylva Sjögren Bolin, nutritionist och immunolog på Livsmedelsverket.

Däremot verkar inte risken för allergi öka om barn får fisk, ägg, mjölk och jordnötter före ett år. Det gäller även barn med eksem eller ärftlighet för allergi, det vill säga om en förälder eller syskon är allergiskt.

Introducera all sorts mat under barnets första år

– Vårt råd är därför att introducera all sorts mat, även fisk, ägg, mjölk, bönor, nötter och jordnötter under barnets första levnadsår, eftersom den maten bidrar med viktiga näringsämnen, säger Ylva Sjögren Bolin.

Hela nötter och jordnötter, eller större bitar av dessa, bör inte ges eftersom små barn kan sätta i halsen, men mixade nötter går bra.

– Om barnet tidigt får testa på olika sorters mat ger man också barnet chansen att lära sig tycka om all slags mat. Det är bra, eftersom det är bra att äta varierat, säger Ylva Sjögren Bolin.

Utred misstanke om matallergi

Små barn kan få rodnad eller utslag kring munnen, rodnad i stjärten eller orolig mage utan att det beror på allergi eller överkänslighet. Men om man misstänker att barnet inte tål ett livsmedel är det viktigt att rådgöra med sjuksköterskan på BVC.

– Det är viktigt att inte på egen hand börja utesluta livsmedel, barnet behöver utredas av sjukvården. Risken är annars att man begränsar barnets liv i onödan, säger Ylva Sjögren Bolin.

Positiva till de nya råden

Astma- och Allergiförbundet är positiva till de nya råden. Tidigare kunde föräldrar få rådet att undvika de mest allergena livsmedlen, som jordnötter, fisk, ägg och mjölk till barn som riskerade att utveckla allergi.

– Vi välkomnar detta skifte och Livsmedelsverkets nya råd. Nya studier visar att tidig introduktion av allergiframkallande livsmedel kan ge färre allergiska barn. Det är även viktigt att inte på egen hand utesluta livsmedel säger Kristina Ljungros, som är generalsekreterare för Astma- och Allergiförbundet.

– Det är dock viktigt att förtydliga att detta berör introduktion av nya livsmedel till barn. Barn som har fått en uttalad allergisk reaktion mot ett livsmedel ska undvika det livsmedlet samt uppsöka sjukvård för en allergiutredning, säger Maritha Sedvallson, som är förbundsordförande för Astma- och Allergiförbundet.

Källor: Livsmedelsverket, Astma- och Allergiförbundet
Bild: Pixabay

Publicerat 20190616 21.28