Bjuda mjölkfritt eller laktosfritt?

2010-06-14: Både laktosintolerans och mjölkallergi kan ge rejäla magbesvär, men av olika orsaker. Att bjuda den som är allergisk mot mjölk på laktosfria mejeriprodukter är lika illa som att bjuda på vanliga mjölkprodukter, eftersom det är proteinerna i mjölken som den allergiske reagerar på. Det finns många bra produkter att välja mellan för båda grupperna, men för att hitta rätt gäller det att förstå skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkallergi.

Laktosintolerans är ingen allergi utan ett normaltillstånd hos större delen av världens vuxna befolkning. Runt Medelhavet kan man räkna med att hälften av den vuxna befolkningen är laktosintolerant och i vissa länder i Asien är i princip alla vuxna laktosintoleranta.

Som barn har de allra flesta enzymet laktas i sina tunntarmar. När barnet dricker mjölk bryter laktasen ned mjölksockret, laktosen, och kan tillgodogöra sig mjölken. När barnet blir äldre sjunker oftast laktasnivån i tarmarna och man bryter inte ned mjölksockret lika bra. Om man då ändå dricker mjölk kan man enkelt uttryckt säga att mjölksockret börjar jäsa i tarmen och man kan bland annat få en bullrig och gasig mage – inte så trevligt med andra ord. Därför slutar många vuxna att dricka mjölk runt om i världen.

Vuxenmjölkdrickning – en nordisk förmåga

I de nordiska länderna däremot, har vi genom årtusendena behållit vår förmåga att även i vuxen ålder bryta ned mjölksockret, vilket har lett till att vi även som vuxna kan dricka mjölk utan att bli dåliga i magen. Därför är laktosintolerans ett förhållandevis ovanligt tillstånd i Sverige, med runt 3-4 procent av den vuxna befolkningen enligt Livsmedelsverket. Vad det beror på studerar man just nu inom EU-projektet LeCHE (Lactase persistence and the early Cultural History of Europe).

För den laktosintolerante är det alltså mjölksockret som är boven. Fördelen är att mjölksockret kan tas bort eller brytas ned i livsmedel. Som laktosintolerant kan man oftast äta mejeriprodukter där laktosen är borttagen eller nedbruten. I syrade produkter som filmjölk och yoghurt är laktosen till viss del nedbruten och enligt Ostfrämjandet är all hårdost, oavsett lagringstid, fri från laktos när den är klar att konsumeras. Därför behöver de flesta laktosintoleranta inte sluta äta mejeriprodukter, det gäller bara att komma på vilka som funkar.

Mjölkallergi – en allergisk reaktion

När den som är allergisk mot mjölk får i sig mjölk reagerar kroppens immunsystem mot proteinerna i mjölken. För en del kommer reaktionen omedelbart medan det för andra kan dröja flera dagar beroende på vilka symptom man får. Symptomen kan vara allt från kräkningar och svullnad till envisa eksem och grinigt humör. Även mängden man klarar är individuell – vissa reagerar på ytterst små mängder medan andra får symptom först när de varit utsatta för mjölk i flera dagar. De ibland fördröjda och otydliga symptomen gör att det kan vara svårt att koppla dem till mjölkintag. Det gäller alltså att lyssna extra noga till den egna kroppen.

Många växer ifrån mjölkallergin

Allergisk mot mjölk blir man oftast redan som litet barn. De flesta växer ifrån sina besvär och kan börja äta mjölkprodukter i skolåldern, men man kan även utveckla mjölkallergi som vuxen. Den som är mycket allergisk ska  undvika alla produkter som innehåller mjölk i någon form, men har man högre tålighet kan man diskutera sitt mjölkintag med sin läkare. En del som är allergiska mot mjölk kan äta produkter av får- eller getmjölk, men långt ifrån alla kan göra det, och därför är det bra att även diskutera det med sin läkare.

Den som är allergisk mot mjölk kan istället för mejeriprodukter använda dryck, grädde och glass baserade på till exempel havre, ris eller soja, vilka finns under olika varumärken i vanliga livsmedelsaffärer. En del produkter är berikade så att deras näringsvärde motsvarar mjölk. Spädbarn och små barn behöver ofta mer näring och för dem räcker inte dessa ersättningsprodukter. Då kan man istället få specialersättningar utskrivna på livsmedelsanvisning av läkare eller dietist. Vissa ersättningar finns även att köpa receptfritt på apotek.

På sidan ”istället för mjölk” hittar du en mängd mjölkfria alternativ. Här har vi samlat produkter som ofta finns i livsmedelsaffärer. Tipsa oss gärna om du hittar andra bra produkter.

Läs mer om:

Lilla mjölk-lathunden:
Allergisk mot mjölk= mjölkprodukter, nej tack är huvudregeln. Men fråga mig vad jag kan äta istället.
Laktosintolerant= mjölk, ja det kan funka med laktosfria eller låglaktosprodukter. Fråga mig vad jag kan äta.

I glasen på bilden innehåller det vänstra havredryck och det högra mjölk.

Publicerat 20100614