Frukostbullar, glutenfria

Receptet är mjölkfritt, glutenfritt, sojafritt och äggfritt.
Det här behöver du:
50 g jäst
1 dl rena havregryn
2 tsk fiberhusk
5 dl vatten, 37 grader
200 g rå mjölig potatis
2 msk ljus sirap
½ dl rapsolja
1 tsk salt
1 tsk kummin
2 krm malda pomeransskal
1 paket Semper mjölk- och glutenfri lågprotein mjölmix 500 g eller cirka 1 liter finax fin mjölk- och glutenfri mix + ca ½ dl mjölmix till utbakningen

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.

Så här gör du:
Bullarna blir höga och fina om du gör dem i en muffinsform av plåt. Degen räcker till 12 muffins och en baguette.

Smörj varje neddjupning i muffinsformen och ställ formen på en smörjd plåt.
Smula jästen i en bunke, häll på fiberhusk, havregryn och det ljumma vattnet och rör om. Låt det stå och svälla i fem till tio minuter.

Stöt kummin i mortel. Skala och riv potatisen fint och häll ned i bunken tillsammans med de andra ingredienserna, spara dock ca ½ dl mjölmix till utbakningen, Arbeta degen i minst fem minuter i hushållsassistent eller med elvispens degkrokar. Täck bunken med en duk och låt degen jäsa i 30-40 minuter.

Tag upp delar av degen med mjölade händer och forma försiktigt bullar som du lägger i formen. Forma en baguette av degen som blir över och lägg den bredvid formen på plåten.

Låt jäsa under duk i 20 minuter. Sätt in i 250 grader i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda i 12-14 minuter.

Tag försiktigt ut bullarna ur formen (eventuellt med en gaffel) och låt dem svalna på galler utan duk så det blir skorpa på bullarna.