Grovt chiabröd i långpanna

Receptet är mjölkfritt, glutenfritt, sojafritt och äggfritt.
Det här behöver du:
50 g mjölk- och sojafritt margarin
5 dl vatten
50 g jäst
1 ½ msk chiamjöl
½ tsk salt
2-3 msk mörk sirap
4 dl glutenfri och mjölkfri fiber mjölmix (vi använde finax bruna)
4,5 dl glutenfri och mjölkfri grov mjölmix (vi använde finax gröna)
2 tsk anis
2 tsk fänkål
3 tsk malda pomeransskal (kan uteslutas)

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.

Så här gör du:
Smält margarinet och blanda med vattnet, värm tills det blir 37 grader. Smula jästen i en hushållsassistent eller bunke, strö över chiamjölet och vattnet och rör tills jästen löser sig. Låt stå och svälla i 5-10 minuter.

Stöt under tiden anis och fänkål i en mortel. Blanda kryddorna med saltet och de glutenfria mixerna. Häll i alla ingredienser i bunken och arbeta degen i cirka 8 minuter. Låt jäsa under duk i 40 minuter.

Degen kan aningen formas som avlånga platta bröd eller som ett långpannebröd. För långpannebröd stjälper du försiktigt upp degen på en långpanna som är klädd med bakplåtspapper och trycker ut det med lätta händer. Använd en degskrapa för att trycka ett rutmönster efter hur stora brödbitarna ska bli, så att det blir lätt att dela det färdiga brödet. Vill du hellre ha avlånga portionsbröd, så tar du mjölmix på händerna och formar avlånga bullar som du lägger på bakplåtspapper och plattar till så att de är en dryg centimeter höga.

Låt jäsa under duk i 20 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader med varmluft i 15-18 minuter. Låt svalna på galler.