Havrebräck

Du kan även göra tekakor, tryck då ut rundlar med ett mjölat glas i den utkavlade degen. Receptet är mjölkfritt, sojafritt och äggfritt.
Det här behöver du:
50 g jäst
100 mjölk- och sojafritt margarin
8 dl havredryck
4 dl havregryn
3 msk sirap
1 tsk salt
1 tsk malda pomeransskal
ca 15 dl vetemjöl
havredryck att pensla brödet med
ev. havregryn att strö över

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.

Så här gör du:
Smörj två plåtar eller klä dem med bakplåtspapper. Smula jästen i en bunke. Smält margarinet i en gryta, häll i havredrycken och värm till 37 grader. Häll lite av vätskan över jästen och rör om tills det löser sig. Häll i resten av vätskan och havregrynen och låt svälla cirka 10 minuter. Häll i salt, pomeransskal, sirap och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen i cirka fem minuter tills det blir en smidig deg, använd mer mjöl om degen är kladdig.

Jäs under duk i cirka 30 minuter. Knåda degen lite och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en platta som täcker en plåt. Gör rutor genom att skåra med en kniv eller trycka med en bakskrapa. Låt jäsa under duk i cirka 30 minuter.

Pensla gärna med lite havredryck och strö eventuellt havregryn över brödet. Grädda i 12-15 minuter i 225 grader. Båda plåtarna kan gräddas samtidigt i varmluftsugn. Låt svalna på galler, med eller utan duk.