Havrebräck, glutenfria

Du kan även göra tekakor, tryck då ut rundlar med ett mjölat glas i den utkavlade degen. Receptet är mjölkfritt, glutenfritt, sojafritt och äggfritt.
Det här behöver du:
50 g jäst
100 mjölk- och sojafritt margarin
8 dl glutenfri havredryck
4 dl rena havregryn
1 ½ msk fiberhusk
1 tsk malda pomeransskal

½ dl sirap
1 ½ tsk salt
5 dl grov mix (vi använde finax gröna)
5 dl fin mix (vi använde finax blå)
½ tsk bakpulver

havredryck att pensla brödet med
ev. havregryn att strö över

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.

Så här gör du:
Smörj två plåtar eller klä dem med bakplåtspapper. Smula jästen i en bunke och strö fiberhusk, pomeransskal och havregryn över. Smält margarinet i en gryta, häll i havredrycken och värm till 37 grader. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen löser sig. Låt svälla cirka 10 minuter.

Häll i salt, sirap och mjölmixen blandat med bakpulvret. Arbeta degen i cirka åtta minuter tills det blir en smidig deg, använd mer mjölmix om degen är för kladdig. Jäs under duk i cirka 30 minuter.

Dela degen i i två delar. Kavla försiktigt eller platta ut varje del till en platta som nästan täcker en plåt. Gör rutor genom att skåra med en kniv eller trycka med en bakskrapa. Låt jäsa under duk i cirka 30 minuter.

Pensla gärna med lite havredryck och strö eventuellt havregryn över brödet. Grädda i 12-15 minuter i 225 grader. Båda plåtarna kan gräddas samtidigt i varmluftsugn.

Låt svalna på galler, med eller utan duk.