Kanel- och äppelbullar i långpanna, glutenfria

Receptet är mjölkfritt, glutenfritt, sojafritt och äggfritt. Bullen på bilden är bakad med vetemjöl, de glutenfria bullarna blir lite ljusare i färgen.
Det här behöver du:
50 g jäst
5 dl glutenfri havredryck
1 ½ dl flytande mjölk- och sojafritt margarin
1 msk fiberhusk
½ dl pofiber
¾ dl vit baksirap
¼ dl ljus sirap
1 krm malen kardemumma
½ tsk salt
2 droppar bittermandelolja
8 dl Lailas blå mjölmix
5 dl Finax fina mjölk- och glutenfria mjölmix + mix till utbakning

Vaniljkräm:
Gör 2 ½ dl fyllning enligt eget recept eller enligt recept på förpackningen (vi gjorde Ekströms kokmarsán med glutenfri havredryck istället för mjölk)

Fyllning:
1-2 äpplen
1 ½ dl flytande mjölk- och sojafritt margarin
1 ½ dl socker
2 msk malen kanel
1 tsk malen kardemumma

Pensla eventuellt med kallt kaffe

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.

Så här gör du:
Gör vaniljkrämen enligt receptet på förpackningen och låt den svalna.

Smula jästen i en bunke och häll över fiberhusk och pofiber. Värm margarinet och havredrycken tills det blir 37 grader. Häll vätskan över jästen och rör om så att den löser sig. Låt det stå cirka 5 minuter och svälla. Blanda i de övriga ingredienserna och arbeta degen i 6-8 minuter i hushållsassistent eller med elvispens degkrokar. Låt degen jäsa under duk i 25 minuter.

Klä under tiden en liten långpanna (ca 35×27 cm) med bakplåtspapper. Skala äpplena och riv dem grovt på ett rivjärn. Blanda äppelraspet med de andra ingredienserna till fyllningen.

Stjälp upp 1/3 av degen i formen och tryck försiktigt ut den som en bottenplatta över hela formens botten (degen kan kännas mycket lös men det är som det ska vara). Bred ut ett lager vaniljkräm ovanpå bottenplattan, det som blir över kan du sedan klicka ut mellan bullarna.

Tryck ut resten av degen med fingrarna på bakplåtspapper på bakbordet (degen är nästan för lös att kavla) och bred ut fyllningen. Rulla ihop till en rulle, skär 20-25 bullar och lägg dem med snittytan uppåt med lite mellanrum ovanpå bottenplattan. Klicka ut resten av vaniljkrämen där det är mellanrum mellan bullarna.

Låt jäsa i 20 minuter under duk. Pensla eventuellt med kallt kaffe. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 20-25 minuter. Låt svalna under duk.