Mandelmusslor, glutenfria

Receptet är mjölkfritt, glutenfritt och sojafritt.
Det här behöver du:
2 dl sötmandel (drygt 100 g)
3 dl mjölkfri och glutenfri mjölmix
100 g rumstempererat mjölk- och sojafritt margarin
¾ dl strösocker
smält smör till formarna
1 bittermandel
1 ägg

ca 40 st runda eller ovala, veckade formar och mjölk- och sojafritt margarin att smörja dem med
eller
bullformar av papper och en muffinsform

Till servering:
vispbar glutenfri havregrädde
sylt eller bär

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.

Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader.

Mal mandeln. Om du vill kan du skålla och skala mandeln först (det går minst lika bra att ha skalen kvar eftersom de ger fin smak). Använd fingertopparna och arbeta snabbt ihop mjölmix, margarin, socker, ägg, mandel och ev. bittermandel till en deg. Forma 2-3 rullar som får vila svalt i cirka 1 timme.

Pensla formarna med smält margarin eller ställ bullformarna i en muffinsform av plåt (så att de håller formen när de gräddas) Dela längderna i cirka 40 bitar. Provgrädda gärna en form först för att se så att det är lagom mycket mjölmix. Om den flyter ihop behövs mer mjölmix och om den är för fast kan du ta ett extra ägg i degen.

Tryck ut degen i formarna. Grädda formarna i cirka 10 minuter. Om du använder bullformar kan du lyfta upp formarna ur plåtformen medan de ännu är varma. Använder du mandelmusselformar finns det många olika knep för att få ut dem hela ur formen – en del vänder formen direkt när den är varm, medan andra väntar tills den svalnat och använder tandpetare för att få ut kakan hel.

Servera gärna mandelmusslorna med lite vispad havregrädde och sylt eller bär. Den vispade havregrädden kan smaksättas med lite punsch. Den blir också god om du rör ned sylt som hjortronsylt eller drottningsylt direkt i den vispade grädden.

(Mandelmusslan till vänster är gjord på glutenfri mix och den till höger är gjord på vetemjöl)