Marängtårta

Receptet är mjölkfritt och sojafritt.
Det här behöver du:
Botten:
110 g mjölk- och sojafritt margarin
1 ½ dl socker
6 äggulor
2,25 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
¾ dl havredryck eller risryck

Maräng:
6 äggvitor
3 dl socker

Fyllning:
2 ½ dl mjölkfri vaniljvisp (baserad på havre)
1 dl drottningsylt eller annan god sylt
För fastare fyllning: 2-3 tsk gelatinpulver + 3 msk vatten

Bär och frukter att garnera med

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.

Så här gör du:
Täck en långpanna (30x 40 cm) med bakplåtspapper. Blanda vetemjöl och bakpulver i ett mått. Rör margarin och socker poröst, gärna med elvispens degkrokar. Häll i äggulorna en i taget och vispa lite mellan varje äggula. Rör ned mjölet och sedan vätskan så att det blir en slät smet utan klumpar. Bred ut smeten i formen.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Häll i sockret, lite i taget och vispa. Fortsätt vispa några minuter när allt socker är i, det ska bli en seg marängsmet. Bred ut marängen över bottensmeten och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 25-30 minuter. Låt kakan svalna något och lyft sedan över den med bakplåtspappret till en kall plåt.

Vispa vaniljvispen och rör i sylten. Ställ i kylen så det stelnar lite. Om du vill ha fastare fyllning som inte rinner över kanterna kan du använda gelatin: Rör ut gelatinpulvret med vattnet och låt det svälla några minuter. Smält gelatinet i vattenbad och låt det svalna lite.
Vispa vaniljvispen så att den blir fluffig. Häll i sylten och gelatinet och vispa så att allt blandas ordentligt. Ställ kallt för att stelna.

Tårtan kan läggas ihop på olika sätt:

Som en stor tårta: bred fyllning över hela bottnen och garnera med frukter direkt på fyllningen.