När mjölken gör ont

De flesta har haft ont i magen någon gång. Men tänk att gå runt och ha ont nästan jämnt. Eller känna ett ständigt obehag i kroppen utan att veta vad det beror på.
–  Jag tillhörde en av dem och trodde nästan att det skulle vara så, men nu har jag inte haft ont i magen på flera år och det är så skönt, säger Pernilla som i vuxen ålder kom på att hon är allergisk mot mjölk.

På sin hemsida anger Livsmedelsverket att mellan 0,5 till 7,5 procent av de svenska barnen är allergiska mot mjölk. Runt 80 procent har vuxit ifrån sin allergi i skolåldern.

– Det betyder att det även finns vuxna som är mjölkallergiker. Men när jag först trodde att jag var allergisk mot mjölk fick jag höra av en läkare att det bara är små barn som inte tål mjölk, säger Pernilla.

Skrikande till akuten

Som liten hade hon mycket eksem och ständigt ont i magen. Flera gånger hände det att föräldrarna körde henne skrikande till akuten mitt i natten. Väl där hade den värsta attacken gått över.

– De hittade aldrig orsaken och därför hände det att mina föräldrar fick rådet att ge mig filmjölk eftersom det lugnar oroliga magar. Så här i efterhand kan man ju tycka att det är konstigt att ingen läkare funderade över mina eksem och var de kom ifrån. Hade de satt dem i samband med mitt magonda kanske jag hade fått diagnosen mycket tidigare och sluppit en massa års eksem och ont.

Kallade sig laktosintolerant

I gymnasiet fick Pernilla specialkost för sin ”magkatarr” och hon blev allergisk mot pollen och parfym. Men inte heller nu ställdes några frågor om kosten.

– När jag sedan som vuxen läste om laktosintolerans, kände jag igen flera av symptomen och drog själv ned på alla mjölkprodukter. Jag blev mycket bättre och kallade mig därför laktosintolerant i några år. Men när jag gick på fest fick jag fortfarande ont i magen varje gång, trots att jag tog tabletter för laktosintolerans, berättar hon.

Magen slutade fungera

I slutet av -90– talet orkade inte Pernillas mage längre. Hon fick diarré och maten gick rakt igenom kroppen i flera veckor. Medicin stoppade diarrén och sedan blev det gastroskopi, tunntarmsröntgen och laktosbelastninng.

– Proverna såg bra ut och visade att jag inte var laktosintolerant. Jag såg ju själv ett samband mellan mjölk och illamående, men jag var inte laktosintolerant och mjölkallergi kunde man inte ha som vuxen. Vad var jag då – inbillningssjuk?

Vände med första barnet

Vändningen kom med första barnet. De första veckorna skrek han natt och dag, pruttade och kräktes mycket.

– Jag satte ganska snabbt hans illamående i samband med att jag åt mjölkprodukter. När jag pratade med BVC fick jag rådet att köpa små droppar som slog sönder luftbubblorna i magen. Men jag vägrade se historien upprepa sig. Vi fick tips om en bra barnläkare och när jag berättade om sonens och även mina symptom, så menade han att vi båda är mjölkallergiker.

Tåligare även mot andra livsmedel

Efter den första chocken var det bara att utesluta all mjölk ur kosten. Och så en dag – borta. Borta var den köriga magen, de molande kramperna och den ständiga obehagskänslan i magen.

– Vår pojke hade inte ont längre, han sov gott på nätterna och var lugn om dagarna. Och jag fick lugn mage och mina eksem läkte. Tänk att jag skulle behöva bli 30 år innan jag fick min diagnos av en barnläkare!

Nu har de varit helt mjölkfria i åtta år. Som bonus har Pernilla blivit mycket tåligare även mot andra livsmedel. Tidigare var toleranströskeln ganska låg.

– Inte konstigt egentligen, min kropp gick ju på högvarv hela tiden. Särskilt julen med alla starka kombinationer som pepparkakor, apelsiner, julgran, hyacinter och annat gjorde att eksemen frodades. Nu är eksemen borta, men så ser vi också till att ha en allergivänlig jul.

Bästa rådet – var envis

Pernillas råd till alla som har ont i magen, är att vara envis och stå på sig.

– Det finns så många som har ont i magen i onödan. I många fall går det att hitta orsaken, det gäller bara att vara envis och lyssna på kroppen. En kostdagbok hade definitivt hjälpt mig att lättare kunna koppla ihop det jag åt med mina besvär.

– Om man misstänker att det magonda kan bero på mjölk, så är det bara att prova. Är man helt mjölkfri i 3-4 veckor, dvs inte bara drar ned på mjölkprodukterna utan ser till att utesluta allt som kan innehålla mjölk, så märker man skillnaden. För mig är det helt klart värt att utesluta mjölken för att må bra. Och jag hittar en massa gott att äta ändå, avslutar hon.

Publicerat 20071204