Ny dryck utan mjölk, gluten och soja

Den nya drycken Sproud Original Drink/Ärtdryck är det första mjölkalternativet baserat på ärtprotein på den europeiska marknaden. Drycken produceras i Scerige och är fri från mjölk, gluten och soja. Den säljs i livsmedelsbutiker och på flera e-handelsplatser.

Sproud Original Drink/Ärtdryck lanseras som ett veganskt mjölkalternativ baserat på ärtprotein.

– Det känns stort att kunna vara först i Europa med att presentera nästa vegetabiliska proteinkälla, det vill säga ärtan. Och det i en tid när allt fler konsumenter väljer vegetabiliska alternativ, av hälsoskäl och av omtanke för planeten, säger Maria Tegman som är vice VD på WeMake, företaget bakom det nya varumärket.

– När kunskapen om alternativ till animala livsmedel ökar, så ökar också viljan att hitta nya miljövänliga proteinkällor.

Maria Tegman lyfter upp ärtans fördelar. Som proteinkälla har den många fördelar jämfört med tidigare generationer av vegetabiliska proteiner, det vill säga soja, nötter och spannmål. Ärtan är rik på protein och innehåller många viktiga aminosyror. Ärtan, som odlas i Europa, lämnar också ett förhållandevis litet miljöavtryck jämfört med andra vegetabiliska proteinkällor. Den kräver lite vatten, lite landyta och går att odla utan kvävebaserat gödningsmedel. Den kan även raffineras utan användning av kemiska lösningsmedel.

Drycken är fri från mjölk, gluten och soja och kan användas i samma sammanhang som mjölk eller andra vegetabiliska mjölkalternativ: till måltiden, frukostflingor, gröt, i kaffe eller smoothies.

Sproud Original Drink lanseras nu på Ica, Coop, Hemköp, Willys och City Gross. Den finns även till försäljning på e-handelsplatserna som Mathem.se, Mat.se och Apotea/Delitea.se. En liter kostar cirka 20 kronor.

Original Drink är den första produkten från livsstilsvarumärket Sproud, vars produktsortiment har två ben: veganska livsmedel och vegansk sportnutrition med prdoukter baserade på ärtprotein.

På Sprouds hemsida hittar du innehållsförteckning och näringsvärde.

Källa: Sproud

Publicerat 20180930