Ny studie visar att förstadieceller till mastceller spelar aktiv roll vid sjukdomar som astma

2021-10-19: Förstadieceller till mastceller orsakar inte bara ökningen av mogna mastceller vid inflammatoriska tillstånd, utan spelar även en aktiv roll vid sjukdomar som exempelvis astma. Det visar en ny studie gjord av forskare vid Uppsala universitet, som publiceras i Journal of Allergy and Clinical Immunology. Resultaten kommer att användas vidare för att undersöka om och hur olika typer av astmabehandling påverkar förstadiecellerna till mastceller.

Studien betonar att förstadieceller överlag kan spela en aktiv roll vid inflammation och utmanar den rådande idén om att det endast är mogna immunceller som verkar vid immunologiska reaktioner.

– Vi har visat att förstadieceller till mastceller aktiveras immunologiskt när de utsätts för allergisk stimulering. De kan producera cytokinet IL-13, som bidrar till astma, säger Erika Mendez-Enriquez som är forskare i immunologi vid Uppsala universitet.

Binder antikroppen IgE

Mastceller är sällsynta immunceller som finns i vävnader som befinner sig kontakt med den yttre miljön, som lungorna och huden. Till skillnad från andra immunceller utvecklas mastceller från förstadieceller som transporterats ut i vävnaderna via blodet.
Mastceller spelar en skadlig roll vid utvecklingen av astma och allergier genom att de har en receptor som binder antikroppen IgE, den huvudsakliga antikroppstypen som orsakar allergiska reaktioner. Mastceller blir aktiverade då IgE som är bundet till IgE-receptorerna binder till allergener och då frisätter ämnen som bidrar till de fysiologiska reaktionerna, till exempel att luftrören dras åt vid allergisk astma.

Ökar vid inflammatoriska sjukdomar

Förstadieceller till mastceller är extremt sällsynta hos friska individer men ökar i antal vid inflammation, därefter mognar förstadiecellerna ut till mastceller. Det är väl dokumenterat att det sker en ökning av mastceller vid många typer av inflammatoriska sjukdomar.

– I våra tidigare studier har vi sett att vid akut inflammation är det förstadiecellerna till mastceller som dominerar i antal framför de mogna mastcellerna. Förstadiecellerna till mastceller i både mus och människa har också IgE-receptorer. Därför undrade vi om förstadiecellerna till mastceller också kan aktiveras av allergisk stimuleras och i vår nya studie har vi lyckats bekräfta detta. Framöver kommer vi undersöka om och hur olika typer av astmabehandling påverkar förstadiecellerna till mastceller, säger Jenny Hallgren Martinsson som är universitetslektor i immunologi och har lett studien vid Uppsala universitet.

Artikeln har titeln IgE cross-linking induces activation of human and mouse mast cell progenitors, och är skriven av Erika Méndez-Enríquez, et al (2021). Artikeln är publicerad i The Journal of Allergy and Clinical Immunology (JACI), DOI: 10.1016/j.jaci.2021.08.019

Bildtext: På bilden syns en förstadiecell till mastcell före och efter en immunologisk stimulering. Innan stimuleringen färgas cellen med ett fluorescerande ämne som binder till intracellulära förvarningskapslar. Den allergiska stimuleringen gör att kapslarna smälter samman med det yttre lagret som omger cellen. Därigenom frisätts det fluorescerande ämnet till omgivningen och märkningen av cellen försvinner.

Källa och bild: Uppsala universitet

Publicerat: 2021-10-19