Pannacotta

Receptet är mjölkfritt, sojafritt och äggfritt. Använd kokosgrädde eller havregrädde gjord på ren havre för glutenfri pannacotta. Pannacottan kan göras på havregrädde eller kokosgrädde. Den är ganska mäktig, så gör gärna små portioner.
Det här behöver du:
5 dl havregrädde eller kokosgrädde
2/3 vaniljstång eller 2-3 tsk vaniljsocker
4 msk socker
2 droppar bittermandelolja (brukar finnas i affärens bakhylla)
2 tsk gelatinpulver + 2 msk vatten

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.

Så här gör du:

Blanda gelatinpulver och vatten i ett litet mått som tål vattenbad eller mikrovågsugn. Låt det stå och svälla i fem minuter. Värm sedan gelatinet i vattenbad tills det är flytande och helt genomskinligt.

Häll havregrädde och socker i en gryta. Skär upp vaniljstången på längden. Skrapa ned fröna i havregrädden och lägg även i vaniljstången. Häll upp två små droppar bittermandelolja på en sked och rör ned dem (det är säkrast att droppa på en sked eftersom varje droppe ger mycket smak).

Värm havregrädden försiktigt tills det börjar koka sakta. Tag grytan från värmen och rör ned gelatinet. Häll upp i serveringsglas genom en sil.

Låt stå kylskåpskallt i några timmar så att pannacottan stelnar.

Pannacottan kan serveras naturell eller med till exempel färska bär, sylt eller mosade frusna bär, vilket du lägger i ett tunt lager ovanpå pannacottan. På bilden ser du pannacotta med hjortronsylt, björnbärsmarmelad och frusna hallon.

Om du använder frusna bär kan du låta dem halvtina och sedan mosa dem med en gaffel tillsammans med lite florsocker.