Pannacotta

Receptet är mjölkfritt, sojafritt och äggfritt. Pannacottan kan göras på olika sorters grädde, välj den du tål. Vi använder kokosgrädde, kokosmjölk eller havregrädde (använd grädde gjord på ren havre för glutenfri pannacotta). Pannacottan är ganska mäktig, så gör gärna mindre portioner.

Det här behöver du:
5 dl havregrädde eller kokosgrädde
2/3 vaniljstång eller 2-3 tsk vaniljsocker
4 msk socker
2 droppar bittermandelolja (brukar finnas i affärens bakhylla)
2 tsk gelatinpulver + 2 msk vatten

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.

Så här gör du:

Blanda gelatinpulver och vatten i ett litet mått som tål vattenbad eller mikrovågsugn. Låt det stå och svälla i fem minuter. Värm sedan gelatinet i vattenbad tills det är flytande och helt genomskinligt.

Pannacotta med en klick hjortronsylt

Häll havregrädde och socker i en gryta. Skär upp vaniljstången på längden. Skrapa ned fröna i havregrädden och lägg även i vaniljstången. Häll upp två små droppar bittermandelolja på en sked och rör ned dem (det är säkrast att droppa på en sked eftersom varje droppe ger mycket smak).

Värm havregrädden försiktigt tills det börjar koka sakta. Tag grytan från värmen och rör ned gelatinet. Häll upp i 8-10 serveringsglas genom en sil.

Låt stå kylskåpskallt i några timmar så att pannacottan stelnar.

Pannacottan kan serveras naturell eller med till exempel färska bär, sylt eller mosade frusna bär, vilket du lägger i ett tunt lager ovanpå pannacottan. På bilden överst har vi lagt granatäpple med lite florsocker ovanpå pannacottan.

Om du använder frusna bär kan du låta dem halvtina och sedan mosa dem med en gaffel tillsammans med lite florsocker.