Piroger

Receptet är mjölkfritt, sojafritt och äggfritt. Piroger är perfekt utflyktsmat. På sommaren tar vi med frusna piroger, vilka även fungerar som kylklampar i utflyktskorgen. Här har vi fyllt pirogerna med köttfärs, men du kan såklart stoppa i vad som helst – fisk, grönsaker eller annat gott. Satsen räcker till 15-20 piroger.
Det här behöver du:
Färsen:
600 g blandfärs
3-4 morötter, ca 300 g
2 lökar
1-2 lagerblad
1 köttbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk soja (kan uteslutas så blir pirogerna sojafria)
2 tsk råsocker
Lite sambal oelek eller några droppar tabasco efter smak

Degen:
5 dl vatten, 37 grader
25 g jäst
½ dl olivolja
2 tsk salt
12-14 dl vetemjöl
(Om du tål ägg kan du tillsätta 1 ägg i degen, vilket hjälper till att göra degen fastare)

Ev sesamfrön eller vallmofrön att strö över

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.

Så här gör du:
Färsen:
Riv morötterna grovt, hacka löken och lägg allt i en stor gryta. Fräs köttfärsen i en stekpanna och häll den tillsammans med alla andra ingredienser i grytan. Låt puttra i 20 minuter medan du gör degen. Låt sedan färsen svalna något innan du gör pirogerna. Tag ut lagerbladen innan du fyller pirogerna.

Degen:
Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av det ljumma vattnet. Häll över resten av vattnet och blanda i saltet, olivoljan, ev ägget och 12 dl av vetemjölet. Knåda degen i några minuter och blanda i mer mjöl om degen känns för lös. Degen ska vara smidig och ganska fast.

Låt degen jäsa under duk på sval, dragfri plats till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Pirogerna:
Kavla ut degen och ta ut runda mått. En desserttallrik kan passa bra för vuxenpiroger och en liten skål för barnpiroger.

Lägg några matskedar färs i mitten, vik över ena halvan av degen så att kanten kommer en bit innanför den undre deghalvan. Nu bildar den ett lock. Tryck med pekfingret längs kanten, vik över den undre delen och tryck ihop lätt så att fyllningen inte rinner ut.

Pirogerna kan gräddas som de är eller först penslas med uppvispat ägg (om du tål det) eller lite av vätskan från köttfärssåsen. Grädda i 225 grader i ca 10-12 minuter. Låt svalna på plåt eller galler.