Trygga tuggan i Almedalen

2023-06-26: Under Almedalsveckan slår Astma- och Allergiförbundet ett slag för Trygga Tuggan, en kampanj för att alla ska kunna känna sig trygga när de sätter sig till bords.

Runt femton procent av Sveriges befolkning beräknas ha någon form av matallergi eller födoämnesöverkänslighet. Men enligt Astma- och Allergiförbundet kan det vara så många som upp emot en tredjedel av befolkningen som undviker ett eller flera livsmedel på grund av allergi eller överkänslighet.

I den nya kampanjen Trygga Tuggan som lanseras under Almedalsveckan slår Astma- och Allergiförbundet ett slag för att alla ska kunna känna sig trygga när de sätter sig till bords. Parollen är Maten är inte klar, tillsammans kan vi trygga tuggan för alla.

Under veckan presenteras också rapporten Ett friskt liv för alla med matallergi börjar nu! där förbundet bland annat granskar Sveriges kommuner.

Om du är i Visby kan du träffa Astma- och Allergiförbundet på Hamnplan. Förbundet deltar också i paneler som tar upp ämnen som hur vi bygger energieffektiva och hälsosamma byggnader med lång livslängd och låg klimatpåverkan, hur vi får en jämlik och nära allergivård, tillgänglighet för egenvårdsprodukter, att passiv bilism skördar mångdubbelt fler offer än den aktiva och om ren luft för alla

Astma- och Allergiförbundets hemsida och Almedalens hemsida hittar du alla programpunkter som har med allergi eller överkänslighet att göra under veckan.

Källa och bild: Astma- och Allergiförbundet

Publicerat 2023-06-26