Vårrullar

Receptet är mjölkfritt, glutenfritt, sojafritt och äggfritt.
Det här behöver du:
2-3 morötter
2 schalottenlökar
1 klyfta vitkål
7-8 färska champinjoner
En liten bit färsk ingefära eller ½ tsk malen ingefära
ca 50 gram alfalfagroddar eller rejält med andra passande groddar
Paprika, sockerärter eller andra grönsaker efter smak

½ dl teriyakimarinad (kan innehålla vete och soja beroende på märke)
knappt ½ tsk sambal oelek (kan uteslutas)

Runda rispapper (finns bland annat i asiatiska butiker)
Rapsolja att pensla vårrullarna med

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.

Så här gör du:
Skala morötterna och löken. Riv eller hacka alla grönsaker i smala strimlor. Blanda alla grönsaker tillsammans med teriyakimarinad och sambal oelek.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och pensla det med olja. Häll vatten på en tallrik där du snabbt kan vända ett papper i taget i vattnet. Ta upp pappret och låt det mjukna på en tallrik, det tar cirka en halv minut.

Lägg några matskedar fyllning på pappret och vik över en flik så att du kan börja rulla ihop en fast vårrulle. Vik in höger- och vänsterkanterna efter första varvet och rulla ihop till en rulle som du lägger med skarven nedåt på plåten. När alla vårrullar är färdiga penslas de med olja.

Grädda i ugnen, 200 grader i varmluft i drygt 10 minuter så att vårrullarna ser knapriga ut. Om du inte har varmluftsugn kan du höja temperaturen till 225 grader.

Tips! Det går ganska snabbt och smidigt att göra vårrullarna i ugnen. Dessutom håller de ihop bättre än om de friteras. Vill du hellre fritera är det bättre att använda dubbla rispapper eftersom de lätt går sönder.

Vi använder råa grönsaker så håller de sig lite krispiga. Men vårrullarnas innehåll kan varieras och fyllas på med till exempel räkbitar eller köttfärs, allt efter smak.

Servera vårrullarna med ris, sallad och sweet chili sauce.