Webbinarium och ny rapport på internationella dagen för atopiskt eksem

2022-09-11: Atopiskt eksem ökar och är en av de vanligaste hudsjukdomarna i världen. I samband med internationella dagen för atopiskt eksem den 14 september håller Astma- och Allergiförbundets förening Atopikerna ett lunchwebbinarium och släpper en nationell rapport om atopiska eksem.

Atopiskt eksem är en sjukdom som kan påverka livskvaliteten mycket. Det ständiga kliandet kan bland annat ge sömnbesvär, svårigheter att delta i aktiviteter som bad eller att man behöver avstå från viss mat för att lindra klådan.

Den som är atopisk har en ärftlig benägenhet att utveckla allergi. De flesta får atopiskt eksem som barn men sjukdomen kan även komma senare i livet. Barn med atopiskt eksem har en ökad risk att också få födoämnesallergi, astma och rinit (inflammation i näsans slemhinnor). Bara i Sverige beräknas en miljon personer ha atopiskt eksem och vart femte barn drabbas av det.

EFA (European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients’ Associations) är en av de organisationer som agerar för att dagen för atopiskt eksem ska uppmärksammas i fler länder. I år är det femte gången dagen anordnas och i samband med den släpper EFA rapporten The Burden of Atopic Eczema / Dermatitis – European Consensus Report 2022 som du kan läsa på EFA:s hemsida (på engelska).

I samband med internationella dagen för atopiskt eksem ger föreningen Atopikerna lunchwebbinariet Det kliiiar – om barn och atopiskt eksem. Webbinariet vänder sig speciellt till dig som är förälder eller närstående till ett barn med atopiskt eksem eller som möter barn med atopiskt eksem i din arbetsvardag.

Webbinariet är förinspelat och sänds direkt från Facebook onsdagen den 14 september klockan 12.00-13.00. Du hittar webbinariet på Atopikernas facebooksida.

Den 14 september släpper Atopikerna även rapporten Atopiskt eksem – Sveriges gömda och glömda folksjukdom. Du hittar rapporten på Atopikernas hemsida.

Läs mer om eksem och Atopikerna på Astma- och Allergiförbundets hemsida.

Källor: EFA, Astma- och Allergiförbundet och Atopikerna

Publicerat: 2022-09-11