Webbinarium om arbetet med nya nordiska näringsrekommendationer

2022-05-21: Onsdagen den 25 maj klockan 10.00-11.30 kan intresserade delta på ett webbinarium om arbetet med de nya nordiska näringsrekommendationerna som förväntas vara färdiga om ett drygt år. Webbinariet spelas in och kan även ses i efterhand.

De nordiska näringsrekommendationerna NNR uppdateras ungefär vart åttonde år. Arbetet med den nya upplagan startade 2019 och rekommendationerna beräknas vara färdiga i juni 2023. Arbetet finansieras av Nordiska ministerrådet och leds från Norge.

Arbetet involverar flera hundra forskare och andra experter från de nordiska och baltiska länderna. Beroende på hur mycket ny kunskap som tillkommit sedan NNR senast uppdaterades 2012, används olika metoder för att gå igenom litteraturen. För vissa prioriterade ämnen görs fullskaliga systematiska litteraturgenomgångar. På webbinariet presenteras det mer om vilka metoder som används i arbetet.

Syftet med webbinariet är att informera om hur arbetet med uppdateringen går till, ge en aktuell lägesrapport och presentera vilka steg som kommer härnäst. De kommer även att säga några ord kring lanseringen. Bakom inbjudan till webbinariet står arbetsgruppen och norska Helsedirektoratet.

NNR är grunden för de nationella kostråden

De nya NNR kommer att bestå av ett femtiotal kapitel om näringsämnen och livsmedelsgrupper. Miljömässiga aspekter av livsmedelskonsumtion att få större utrymme än tidigare. Näringsrekommendationerna utgör grunden för de nationella kostråden i Sverige och övriga nordiska länder och det arbete som görs för att öka befolkningens förutsättningar för hållbara matvanor.

Några kapitel i NNR är eller har varit ute på remiss men ett stort antalet kapitel återstår än att släppas för allmän konsultation. Det kommer att ske löpande under de kommande månaderna.

Delta i webbinariet eller titta efteråt

Webinariet hålls 25 maj kl 10.00-11.30. Den sista halvtimmen finns det möjlighet att ställa frågor. Det krävs ingen föranmälan utan webbinariet sänds på det norska Helsedirektoratets hemsida.

Se webbinariet på det norska Helsedirektoratets hemsida.
Inspelningen läggs sedan ut på det norska Helsedirektoratets hemsida.

Läs mer om näringsrekommendationer på Livsmedelsverkets hemsida.

Källa: Livsmedelsverket
Foto: Henryk Niestrój, Pixabay

Publicerat: 2022-05-21