Bröd med smak av äpple

Receptet är mjölkfritt, sojafritt och äggfritt. Brödet görs i två omgångar, där en del av mjölet skållas den första dagen. Brödet bli godast om det sedan får stå och vila en dag innan du äter det.
Det här behöver du:

Dag 1:
4 dl fint rågmjöl
5 dl vatten

Dag 2 :
1 1/2 tsk kummin
1 1/2 tsk fänkål
2 dl äppeljuice
1 1/2 tsk salt
50 g jäst
2 msk rapsolja
2 msk mörk sirap
7-9 dl rågsikt

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.

Så här gör du:

Dag 1:
Häll upp rågmjölet i en bunke. Koka upp vattnet, häll det över mjölet och rör om så att det blandas ordentligt. Lägg ett lock eller tallrik ovanpå och låt stå i minst 12 timmar.

Dag 2:
Stöt kummin och fänkål i en mortel. Värm äppeljuicen till 37 grader och rör ut jästen i lite av juicen. Häll i jästen och resten av juicen i bunken med det skållade mjölet, oljan och sirapen. Rör om ordentligt så att det blir en jämn smet utan klumpar.

Tillsätt vetemjölet. Den mindre mängden först och sedan mer om degen känns kletig. Knåda degen ordentligt, minst fem minuter.

Låt jäsa till dubbel storlek under duk på sval och dragfri plats så att degen växer till nästan dubbel storlek, ca 60 minuter.

Knåda degen någon minut igen och baka ut den till två limpor som läggs på smord plåt.

Låt jäsa 20 minuter. Tryck lätt med fingret på sidan av brödet när det jäst. Om degen är färdigjäst så får brödet snabbt tillbaka sin form när man tar bort fingret.

Pensla med äpplejuice. Grädda bröden på nedersta falsen i 200 grader i 50-60 minuter. Öppna på luckan och knacka på brödet. Om skorpan är hård och det låter ihåligt är brödet färdigt. Stick gärna in en termometer i slutet av gräddningstiden, när brödet är 96 grader är det färdigt.

Låt svalna under dubbla dukar. Brödet bli godast om det får stå och vila en dag innan du äter det.