Fika med Mikaela – utan mjölk, ägg och nötter

2021-04-30: Med stor erfarenhet av allergier och över 20 års receptsamlande tog Mikaela Odemyr steget och gjorde en egen receptbok tillsammans med sin dotter. Resultatet blev ”Fika med Mikaela” med recept fria från mjölk, ägg och nötter. Precis en sådan bok hon själv sökte när barnen var små.

Mikaela Odemyr är ett välkänt ansikte för många som har astma och allergi. Hon är ordförande för EFA, en paraplyorganisation för de europeiska astma- och allergiförbunden och andra vice ordförande i svenska Astma- och Allergiförbundet.

Mikaela och Lisa Odemyr som har gjort boken tillsammans.

Idén till boken kom i samma veva som dottern Lisa drabbades av barnreumatism och hypotyreos, förutom sina allergier och astma, och Mikaela själv hade det tufft med en cancerdiagnos.
– Vi ville göra något positivt tillsammans. En bakbok kändes helt rätt då jag älskar att baka och Lisa är mycket duktig på att fotografera.

Tog fram det hon själv saknade

Mikaela har stor erfarenhet av allergier.
– Jag är lyckligt lottad mamma till tre fantastiska barn. När äldsta barnet Pontus drabbades av flera allergier engagerade jag mig i vår lokalförening för att träffa andra i samma situation, säger hon och fortsätter:
– Jag kände att det var svårt att baka utan mjölk, ägg och nötter. På den tiden var det dessutom svårt att finna olika produkter som gick att använda. Särskilt när det var kalas märkte jag att många tyckte det var svårt att göra något till våra barn och jag fann inte heller någon bok som var fokuserad på just dessa allergier.

Genom åren har hon samlat på sig recept, hon har bakat och bakat om, förändrat, förnyat och tagit fram egna recept. Från att första receptbilden togs till att boken gavs ut dröjde det nästan tio år.
Vad var den största utmaningen med boken?
– Det var flera saker. Först var vi jättetaggade och sedan kom livet emellan. Det gick en tid och när vi började jobba med boken igen upptäckte vi att alla bilder behövde tas om och recepten förtydligas. När det var färdigt skickade vi in boken till ett förlag. De sade nej men uppmuntrade oss att fortsätta eftersom de såg att boken hade potential. Vi vände oss till Lindskog förlag som trodde på oss och den 2 oktober 2020 kom boken ut på marknaden.

Arbetar med tillgänglighet och friskvård

I samband med att receptboken gavs ut startade Mikaela ett företag där hon arbetar med tillgänglighetsfrågor och friskvård. Det är ett område hon har stor erfarenhet inom, med sin bakgrund som utbildad friskvårdare och sitt tidigare arbete som ombudsman för Astma-och Allergiförbundet i Region Mellannorrland. Och efter 24 år är hon fortfarande aktiv i lokalföreningen hemma i Örnsköldsvik.

– Att få sprida kunskap och öka förståelsen om astma och allergier är något som behövs i dagens samhälle. Så att få jobba med hälsa och det jag brinner för känns fantastiskt!

Den nya boken har tagits emot väl och finns att köpa hos flera bokhandlare. Än så länge har Mikaela inga planer på en uppföljare, men man vet ju aldrig, säger hon med ett leende.
Är det något du vill skicka med till dem som kanske är i samma situation som du och din familj har varit?
– Ja, det är att våga ta steget till något nytt. Identifiera dig inte med sjukdomen, utan var dig själv!

Här kan du se var du kan köpa boken.

Publicerad: 2021-04-30