Flera uppmaningar på tobaksfria dagen

2021-05-31: På årets tobaksfria dag vill tankesmedjan Tobaksfakta att fler ska skriva under för utökad tobakslagstiftning i Sverige. Samtidigt skickar A Non Smoking Generation en uppmaning till kommunikationsbyråer att sluta arbeta med tobaksaktörer.
Den 31 maj varje år uppmärksammas World No Tobacco Day, tobaksfria dagen. Dagen är instiftad av Världshälsoorganisationen WHO. Årets globala tema ”Commit to Quit” handlar om att stötta dem som vill sluta röka. Läs mer om WHO:s globala kampanj på deras hemsida.

Tobaksfakta och A Non Smoking Generation är två svenska aktörer som arbetar för ett rökfritt samhälle. Enligt tankesmedjan Tobaksfakta röker 20 procent av eleverna på gymnasiet och allt fler barn provar och blir beroende av nikotinprodukter. För att stoppa den utvecklingen och värna om barns rätt till frihet från beroende, har Tobaksfakta startat en kampanj med målet att utvidga tobakslagstiftningen.

Kampanjen heter #Lagarförallabarnsframtid och vill lyfta upp hur viktigt det är att hjälpa barn att säga nej till ett nikotinberoende. Läs mer om kampanjen på Tobaksfaktas hemsida. På sidan kan den som vill stödja kampanjen även skriva under.

Tobaksindustrin behöver kommunikation och reklam för att rekrytera nya kunder, men behöver kommunikationsbranschen tobak? Svaret nej på den frågan är utgångspunkten för ”Quit Big Tobacco”, en global kampanj där över 250 byråer, organisationer, myndigheter och företag, har åtagit sig att inte arbeta med eller för tobaksrelaterade aktörer.

Med den globala kampanjen som inspiration startade A Non Smoking Generation ett liknande svenskt initiativ på tobaksfria dagen. I sin kampanj uppmanar förbundet svenska aktörer att avsluta sina relationer med tobaksindustrin. Läs mer om kampanjen på A Non Smoking Generations hemsida.

Publicerad: 2021-05-31