Laktosfri stjärna

Helt laktosfritt är det som gäller för Caroline af Ugglas och det funkar numera jättebra. Men det var ingen lätt väg att komma på vad det var som låg bakom hennes magonda i alla år.

Hur kom du på att du är laktosintolerant?

– Det är en lång historia. Jag har gått igenom allt från röntgen av tarmarna, olika prover och läkare som klämmer överallt på magen, säger Caroline af Ugglas.

Caroline tillhör dem som ”alltid” har haft ont i magen. Från hon var fem år gammal hade hon ont i magen varje dag. När hon åt glass mådde hon så illa att hon nästan kräktes. Men vem vill inte äta glass när man är liten och Caroline trodde att det magonda kanske berodde på att hon var så glupsk när hon åt glass…

I övre tonåren blev det bara värre med svullen mage och gaser i magen. Som 20-åring började hon tappa i vikt och vägde bara 45 kilo när hon var 22 år. Fortfarande visste ingen vad det kunde bero på fastän hon hade gått hos olika läkare sedan hon var 5 år. Läkarbesöken blev allt tätare eftersom hon hade svårt att behålla maten. Allt gick bara rakt igenom kroppen och hon tog inte upp tillräckligt med näring eller fett.

– Det var jättejobbigt och jag fick en massa olika förklaringar, bland annat att det kunde bero på känsliga tarmar, colon irritable.

Kompis kom på svaret

Vändningen kom när en kompis sade till Caroline att ”du är nog glutenintolerant. Och är du inte det, så är du nog laktosintolerant”

– Då gick jag till min läkare och bad dem testa för gluten och laktos. Glutentest kunde de göra men laktosintoleranstest ville de inte göra eftersom det bara var tanter som hade det. ”Men testa ändå” sade jag och det visade sig att jag är laktosintolerant, berättar hon.

– När jag fick svaret blev jag deppig och körde på med massor av glass och andra laktosprodukter i en månad. Men sedan slutade jag och mådde mycket bättre.

Caroline är så känslig för laktos att hon måste äta helt laktosfritt, det räcker inte med låglaktosprodukter. Hon kan inte heller använda laktastabletter, dvs tabletter som hjälper till att bryta ned mjölksockret eftersom de inte bryter ned all laktos. Fram tills hon blev gravid vid 28 års ålder provade hon laktosprodukter lite då och då. Men som gravid ville hon inte ha ont i magen och bestämde sig då för att sluta helt med laktos.

– När man ska vara helt laktosfri gäller det verkligen att läsa på innehållsförteckningar. Ena månaden kan det vara mjölk i något som sedan blir mjölkfritt och efter ett tag innehåller mjölk igen. Därför får man hela tiden läsa och läsa.

Mår bättre

Caroline kan äta mjölkprodukter som är helt laktosfria och hon använder även mycket sojaprodukter. Visst händer det fortfarande att hon råkar få i sig laktos och då gör det mycket ondare nu än när hon åt laktos hela tiden. Sedan hon gick över till helt laktosfri kost mår hon bättre, känner sig positivare och lever överlag sundare. Hemma äter alla laktosfritt och det funkar bra.

Klarar barnen laktos?
– Ja och nej. Vår dotter är laktosintolerant. Hon äter laktosfritt i skolan och klarar mindre mängder laktos. Hon äter gärna glass och provar ibland. Hon är nu så stor att hon själv vet när det blir för mycket och vad som händer då, så hon får välja själv om hon vill prova.

Hur funkar det när du är ute och reser eller är på turné?
– Jättebra! Det är stor skillnad nu mot hur det var för några år sedan. Nu vet alla vad laktosintolerans är och det finns massor av bra alternativ. Men visst händer det att det fortfarande kan gå åt skogen när man till exempel är på restaurang.

Brukar du ha med reservmat?
– Nej, nuförtiden behöver jag inte ha det. Det är klart, om jag vet att det troligen blir en kladdig tårta kan jag ta med mig en mörk chokladkaka så att jag inte blir utan efterrätt.

Har du något bra laktosfritt tips?
– Ja, lussebullar gjorda på Alpro soya blir mycket saftigare och godare än andra. Mina lussebullar vinner vartenda år när vi jämför med andra!

Caroline är uppvuxen med musik och har – precis som sin mamma – alltid sjungit. Hon är artist, talpedagog, sångpedagog, körledare, konstnär, egen företagare och är aktuell med bok och en ny skiva under 2010.

Hur hinner du med allt?
– Jag hinner inte med allt på en gång. Allt har sin tid. En sak som är rättvis är att alla människor har 24 timmar på dygnet och det gäller att fördela dem på allt man vill göra. Hm, rättvist och rättvist – om man ser det ur ett i-lands perspektiv alltså. Just nu är det musiken som står i centrum för mig och då får målandet vila.

Om Caroline af Ugglas:
Bor: På landet norr om Stockholm
Född: 720407 i Stockholm
Familj: Man och två barn
Husdjur: Två hästar och en hund
Hemsida: carolineafugglas.se

Intervjun med Caroline af Ugglas publicerades först i tidningen från mjölkfri.com våren 2010.

Foto: Daniel Sahlberg. Publiceras med tillstånd av Big Is Promotion

Publicerat 20101228