Morotsbullar, glutenfria

Receptet är mjölkfritt, glutenfritt, sojafritt och äggfritt.
Det här behöver du:
50 g jäst
2 dl rena havregryn
1 msk fiberhusk
5 dl glutenfri havredryck eller vatten, 37 grader
200 g råa morötter
2 msk mörk sirap
½ dl rapsolja
1 tsk salt
1 ½ tsk anis
1 ½ tsk fänkål
7 dl grov mjölk- och glutenfri mix (finax gröna)

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.

Så här gör du:
Bullarna blir höga och fina om du gör dem i bullformar av silikon eller i en muffinsplåt. Om du använder muffinsplåt räcker degen till 12 större bullar eller 12 mindre och en baguette. Smörj varje neddjupning i plåten och ställ formen på en smörjd plåt där du även lägger baguetten.

Stöt anis och fänkål i mortel. Smula jästen i en bunke, häll på fiberhusk, havregryn och det ljumma vattnet och rör om. Låt det stå och svälla i fem till tio minuter.

Skala och riv morötterna fint och häll ned i bunken tillsammans med de andra ingredienserna. Arbeta degen i minst fem minuter i hushållsassistent eller med elvispens degkrokar. Täck bunken med en duk och låt degen jäsa i 30-40 minuter.

Tag upp delar av degen med mjölade händer och forma försiktigt bullar som du lägger i formen. Forma en baguette av degen som blir över och lägg den bredvid formen på plåten.

Låt jäsa under duk i 20 minuter. Sätt in i 250 grader i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda i 12-14 minuter.

Tag försiktigt ut bullarna ur formen (eventuellt med en gaffel) och låt dem svalna på galler utan duk så blir det skorpa på bullarna.