Ny gemensam allergimärkning för produkter

I 50 år har Astma- och Allergiförbundets svala funnits som märkning på allergivänliga produkter. Nu går allergiförbunden i Sverige, Norge och Danmark ihop om en gemensam märkning.

– Nu fasar vi in vår nordiska märkning Asthma Allergy Nordic. Vårt mål med märkningen är att förenkla vardagen för personer med astma eller allergi. Det ska vara lätt att välja rätt, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare på Astma- och Allergiförbundet.

Sedan 1970 har Astma- och Allergiförbundet satt sitt märke på produkter förbundet rekommenderar. Tanken med märkningen är att den ska förenkla vardagen för den som lever med astma, allergi eller annan överkänslighet. Det ska vara lätt att välja produkter som är bra ur allergisynpunkt.

Nu har astma- och allergiförbunden i Sverige, Norge och Danmark gått samman om det nya märket Asthma Allergy Nordic. Många producenter har redan bytt till den nya loggan, och under vintern kommer ännu fler.

– Samarbetet mellan de tre förbunden ger konsumenten ett större utbud att välja mellan, även över landgränserna.Tillsammans med förbunden i Norge och Danmark stärker vi vår kraft att påverka industrierna att producera bättre produkter för dem med astma, allergi och annan överkänslighet, säger Kristina Ljungros som är generalsekreterare för Astma- och Allergiförbundet.

Produkter märkta med Asthma Allergy Nordics logo innehåller inte parfymämnen, allergener eller irriterande ämnen i sådan mängd att det finns en känd risk för allergisjukdom. Produkterna är bra ur allergisynpunkt, men är självklart bra även för andra som vill undvika parfym och allergener.

Källa och bild: Astma och Allergiförbundet

Publicerat: 2020-12-02