Uppdaterade råd om introduktion av mat med gluten till spädbarn

Livsmedelsverket har uppdaterat rådet om introduktion av mat med gluten till barn under ett år. Det nya rådet är att börja ge mat med gluten på samma sätt som annan mat. Men det är viktigt att börja med små mängder och att öka mängden långsamt.

Gluten finns i mat som innehåller vete, korn och råg. Livsmedelsverket ger sedan länge råd till spädbarnsföräldrar för att minska risken att barn utvecklar celiaki (glutenintolerans). I Sverige har ungefär två procent av befolkningen celiaki.

Mängden kan påverka

Livsmedelsverket har gått igenom den samlade forskningen om gluten under småbarnsåren och risken att utveckla celiaki. Genomgången visar att mängden gluten kan påverka risken för celiaki. Tidpunkten för när barnet börjar äta gluten spelar mindre roll. Därför tas det tidigare rådet bort om att introducera små smakprov av mat med gluten tidigast från fyra månaders ålder och senast vid sex månader.

– Det viktiga är att börja med små mängder gluten och att öka mängden långsamt. Som förälder kan man tänka att det är bra med smakportioner även när det gäller välling och gröt, som ofta innehåller gluten, så att man inte ger en hel vällingflaska från start, säger Ylva Sjögren Bolin som är immunolog och nutritionist på Livsmedelsverket.

Börja med små mängder

Mat med gluten kan ges som något av de första smakproven men man kan också vänta till senare. Även om man väntar till senare är det viktigt att börja med små mängder gluten och att öka mängden mat långsamt.

– När barnet är ett år är det bra att barnet har fått pröva på alla livsmedelsgrupper, även mat med gluten. Sådan mat, alltså gröt, välling, bröd och pasta, bidrar med fibrer, fullkorn, järn och folat som är viktiga för både barn och vuxna, säger Ylva Sjögren Bolin.

Källa: Livsmedelsverket
Bild: Daniel Ramirez, Pixabay

Publicerat: 2020-12-14