Semlor

Receptet är mjölkfritt, sojafritt och äggfritt. Det är även glutenfritt om du använder de glutenfria bullarna och havregrädde baserad på ren havre.
Det här behöver du:
Släta bullar, se receptlänkar nedan

Fyllning till tre bullar:
3 tunna skivor mandelmassa

eller
½ dl mandel eller hasselnötter (om du inte tål mandel eller nötter kan du ersätta dem med knappt en droppe av Ekströms bittermandelolja och ta lite mer inkråm från bullarna. Trots namnet innehåller bittermandeloljan ingen mandel. Var försiktig vid doseringen eftersom oljan ger mycket smak)
inkråm från bullarna
1 msk socker
2-3 msk havregrädde

Vispbar grädde som du tål. Det finns grädde baserad på till exempel havre, ris och soja. Grädden kan behöva smaksättas med lite socker.

florsocker att pudra över

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.

Så här gör du:
Bullarna: Använd gärna släta kardemummabullar eller glutenfria semlebullar.

Använd grädde och fyllning efter vad du tål. Här är några förslag:
Grädden: De flesta gräddsorter vispas bäst kalla. Ställ sedan grädden i kylskåpet en stund så att den stelnar till lite, så kan du även spritsa den om du vill.

Fyllningen: Föredrar du en tunn skiva mandelmassa skär du av ett lock från bullen. Lägg mandelmasseskivan på bullen, spritsa eller klicka på havregrädde, lägg på locket och pudra med florsocker.

Vill du göra egen fyllning, gröper du ur en grop i varje bulle. Mal mandel eller nötter och blanda med bullarnas inkråm och socker. Späd med ovispad havregrädde så att det blir en ganska lös smet som du sedan lägger i gropen. Spritsa eller klicka på havregrädde, lägg på locket och pudra med florsocker.