Skurna pepparkakor

Receptet är mjölkfritt, äggfritt och glutenfritt. Satsen ger drygt 100 skurna pepparkakor. Du kan göra degen på två olika sätt beroende på hur hårda kakorna ska vara.

Det här behöver du:
100 g mjölk- och sojafritt margarin
1 dl socker
½ dl ljus sirap
1 msk kanel
1 tsk nejlikor
1 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
1 dl sötmandel
1 tsk bikarbonat
2 msk pofiber
4 dl Lailas gluten- och mjölkfria mjölmix (blå förpackning)

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.

Så här gör du:
Dag 1: Hacka mandel, den behöver inte skållas och skalas innan. Rör rumsvarmt margarin, socker och sirap så att det blir smidigt. Blanda den glutenfria mixen med kryddor, bikarbonat och pofiber. Häll blandningen i margarinblandningen och arbeta ihop till en deg som blir ordentligt fast. Forma tre längder och lägg dem på en skärbräda. Täck längderna med plastfolie och förvara dem i kylen till nästa dag.

Tips! Om du vill ha hårdare kakor kan du göra så här:
smält fettet tillsammans med sirapen, sockret och kryddorna (inte bikarbonaten). Rör så att sockret löser sig. Låt blandningen svalna.

Blanda den glutenfria mixen med bikarbonat, pofiber och mandel i en bunke. Häll i den avsvalnade margarinblandningen och kör med elvispens degkrokar så att det blir en deg. Forma degen till tre längder och, täck dem med plastfolie och förvara dem i kylen till nästa dag.

Dag 2: Sätt ugnen på 200 grader.
Skär längderna i skivor, ca 5 mm breda. Lägg dem på 2-3 bakplåtsklädda plåtar.
Grädda varje plåt i övre delen av ugnen i cirka 13 minuter.

Ta ut plåten och dra försiktigt över bakplåtspappret med kakorna på till en träskiva eller skärbräda där de får kallna helt. Kakorna är mjuka när de tas ut från ugnen men stelnar när de kallnar.
Förvara kakorna i en burk.