Tryffel

Receptet är mjölkfritt, sojafritt och äggfritt. Det är även fritt från gluten om du använder havregrädde som är gjord på ren havre. Experimentera dig gärna fram till din egen favorittryffel med olika smaksättningar.
Det här behöver du:
100 g mörk mjölk- och sojafri choklad, 60-70%
½ msk mjölk- och sojafritt margarin
½ dl + 1 tsk havregrädde
½ tsk kaffepulver
2 msk florsocker

Smaksättning:
2 tsk konjak, likör, apelsinjuice eller vad du tycker passar bra

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.

Så här gör du:
Hacka chokladen i bitar. Låt margarinet, havregrädden och kaffepulvret koka upp i en gryta. Tag av grytan från värmen och blanda i chokladen. Rör tills det smält. Rör i konjaken eller apelsinjuicen samt florsockret som du siktar ned så att det inte klumpar sig.

Smeten kan hällas direkt i ischokladformar. Vill du hellre göra kulor får tryffeln stå och svalna en stund och sedan stelna i kylskåp. Det brukar gå att forma kulor efter ca 30 minuter.

Förvara tryffeln i kylskåp, men tag fram dem en stund innan de ska ätas.

Tips! Experimentera dig gärna fram till din egen favorittryffel. På bilden till ovan höger har vi doppat tryffel i finhackade fikon, rullat i finhackad mandel färgad med lite karamellfärg, i kokos och i kakao. Du kan variera smaksättningen både med vad du blandar i tryffeln och vad du doppar eller rullar den i. På bilden här till vänster har vi spritsat tryffel i knäckformar och garnerat med karamellhjärtan.

Om du tycker att tryfflen är för hård kan du ta lite mer vätska.