Vaccin kan hjälpa när allergimedicinen inte räcker

2022-04-24: Nu när pollensäsongen är igång påverkas en del allergiska väldigt mycket. Förutom de vanliga symptomen kan man få svårt att koncentrera sig, sova dåligt och få jobbigt i skolan eller på jobbet. När allergimediciner inte räcker kan det finnas anledning att vaccinera sig mot sin allergi.

I Skåne startar pollensäsongen tidigt, på vissa ställen började hasseln blomma redan i november förra året.

Pollenallergi kan upplevas olika utifrån hur känslig man är och hur mycket och vilken typ av pollen som finns i luften. Vanliga besvär är röda, kliande ögon, nästäppa, nysningar och rinnsnuva.

Den som har milda besvär ska se till att börja ta receptfria allergitabletter i tid. Det tar 1–2 veckor innan ett bra skydd byggs upp, så det gäller att ha tålamod. Blir allergibesvären svåra, kan man komplettera med både ögondroppar och nässpray med kortison tills besvären minskar.

Vaccinationen kan ges som tabletter eller sprutor

Men för en del räcker inte de receptfria medicinerna och inte heller de receptbelagda ger tillräcklig lindring. För dem kan allergivaccination vara ett alternativ.

Allergivaccination eller allergen immunterapi (AIT) tar mellan tre och fem år beroende på allergi. Idag kan vaccination mot björkpollen-, gräspollen- och kvalsterallergi ges i form av tabletter, som ska tas varje dag under tre års tid. För andra allergier eller vid flera behandlingskrävande allergier ges vaccinationen med sprutor.

– Under de första sju till fjorton veckorna tar man en spruta i veckan, för att efter det komma in ungefär varannan månad för ytterligare sprutor under tre eller fem års tid, beroende på vilken typ av allergi man behandlas för, säger Margrethe Sjule Sällvik som är överläkare på öron- näs- och halsmottagningen i Trelleborg.

– Det här är en behandling som kräver att man är motiverad eftersom behandlingen tar flera år att genomföra, säger Margrethe Sjule Sällvik.

I Region Skåne ges allergivaccination ges på en handfull allergimottagningar. På öron- näs- och halsmottagningen i Trelleborg utökar man nu kapaciteten för att kunna ta emot ännu fler som är i behov av allergen immunterapi.

– På vår mottagning behandlas den som är 16 år eller äldre, och har vardagliga problem under pollensäsong eller i kontakt med pälsdjur, bi, geting eller kvalster. Vi fördubblar nu antalet patienter vi kan ta emot, vilket innebär att vi kommer att kunna behandla upp till 60 patienter, säger Margrethe Sjule Sällvik.

Försvagar den allergiska reaktionen

Allergivaccinationen försvagar den allergiska reaktionen hos den som drabbas av allergiska astma och kliande ögon samt rinnande näsa. För att få behandling ska man ha fått sin allergi bekräftad av vården genom tester och att allergimediciner inte hjälper.

Om du är allergisk mot pollen och upplever att din medicinering inte hjälper tillräckligt kan du kontakta din vårdcentral eller fylla i en ”egen vårdbegäran” på 1177.se för att komma i kontakt med en allergimottagning.

Du kan läsa mer om allergen immunterapi på 1177.se

Källa och bild: Region Skåne

Publicerat: 2022-04-24