Var fjärde restaurang och kafé lämnar fel information om allergener

2023-02-08: Förra året granskade Livsmedelsverket information om allergener, ämnen som kan ge allergiska reaktioner, hos 2172 restauranger, kaféer och andra storhushåll i 71 svenska kommuner. Var fjärde verksamhet gav fel information om allergener och fel information lämnades om nästan var femte produkt.

Den som är allergisk eller överkänslig mot vissa ingredienser ska kunna lita på att en restaurang kan ge rätt information om allergena ingredienser i mat och dryck som de serverar. Därför genomförde Livsmedelsverket 2022 ett samordnat kontrollprojekt med fokus på allergeninformation i storhushåll.

Totalt ställdes frågor om 4344 produkter som säljs på 2172 restauranger, kaféer och andra storhushåll. Kontrollerna genomfördes i 71 kommuner och samordnades av projektledaren Maria Svensson som är enhetschef för livsmedelskontrollen i Malmö stad.

Undersökningen visade att fel allergeninformation lämnades för 17 procent av produkterna hos 25 procent av restaurangerna och kaféerna.

– Att en allergiker så ofta riskerar få fel information på restauranger är mycket allvarligt då det kan leda till allergiska reaktioner. Restauranger och liknande verksamheter har en skyldighet att informera om allergena ingredienser i maten de serverar, säger Maria Svensson.

Vanligt med fel information om mjölk, ägg och gluten

Senap och selleri var de allergener som verksamheterna inte gav korrekt information om i flest fall, 223 respektive 171 fall. Fel information om mjölk, ägg och gluten gavs i mer än 100 fall vardera. Fel information om jordnötter och nötter var mer ovanligt – där gavs fel information i 3 respektive 10 fall.

– Det är vanligt med allergi mot mjölk, ägg och vete i Sverige och reaktionerna mot dessa livsmedel kan bli lika allvarliga som allergiska reaktioner mot jordnötter eller nötter. Att information om dessa vanliga allergener missas så ofta innebär att risken för allvarliga reaktioner är särskilt stor, säger Ylva Sjögren Bolin som är rådgivare på Livsmedelsverket.

Hör av dig till livsmedelskontrollen om du får fel information om allergener

Får du felaktig information om allergener på en restaurang eller annat serveringsställe kan du höra av dig om det till din kommun. Det är livsmedelskontrollen i varje kommun som kontrollerar restauranger och serveringar.

– Om en konsument inte har fått rätt information är det bra att höra av sig till livsmedelskontrollen i sin kommun. Då kan livsmedelskontrollen reda ut varför det blev fel, säger Maria Svensson.

Om ett företag lämnat fel information om allergener följs denna avvikelse ofta upp, exempelvis genom ett föreläggande och en uppföljande kontroll. Ett föreläggande innebär att företaget får en viss tid på sig att rätta till felet.

Läs hela rapporten på Livsmedelsverkets hemsida.

Källa: Livsmedelsverket

Bild: Pexel/Pixabay (bilden på kaféet är taget i ett annat sammanhang)

Publicerat: 2023-02-08